ГоловнаСвіт

Штайнмаєр закликав до перезавантаження контролю за озброєннями

Голова МЗС Німеччини вважає, що безпека Європи опинилася під загрозою.

Штайнмаєр закликав до перезавантаження контролю за озброєннями
Штайнмайер
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Німеччини Франк Вальтер-Штайнмаєр закликав до перезавантаження контролю над озброєннями як до виправданого засобу прозорості, уникнення ризиків і створення довіри.

Про це йдеться в авторській статті німецького міністра, опублікованій сьогодні в газеті "Франкфуртер Альгемайне Цайтунг", поширеній відділом преси та роботи з громадськістю посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

"Безпека Європи під загрозою. Наскільки мало ми могли це уявити собі ще кілька років тому, так само гостро стоїть це питання в нашому політичному порядку денному", - написав він.

На думку міністра, "ще до початку конфлікту в Україні знову відчувалася колишня міжблочна конфронтація, яку, здавалося, вже давно було подолано. Вона проявлялася вже не як антагонізм між комунізмом і капіталізмом, а як суперечка щодо правильного суспільного устрою - про свободу, демократію, правову державу і права людини - або як боротьба за геополітичні сфери впливу", - вважає дипломат.

"Порушивши анексією Криму міжнародне право, Росія поставила під сумнів основні принципи європейської архітектури світу", - зауважує Штайнмаєр. За його словами, "все більшого значення набувають гібридні форми конфронтації і недержавні дійові особи", "нові технології також містять нові загрози", "загрожує небезпечна спіраль збройного нарощування нового типу".

"Мир у Європі, спадщина політики розрядки - все це ми вважали протягом минулих двох десятиліть цілком природним. Тепер же все знову під загрозою. Між Росією і Заходом відкрилися глибокі рови, і я боюся, що нам не вдасться навіть при найбільших зусиллях так швидко знову зрівняти їх. Відомо одне: без таких зусиль мир у Європі і за її межами буде крихким... Тому нам потрібні конкретні ініціативи заради безпеки", - зазначає голова МЗС Німеччини.

"І саме тому я виступаю за перезавантаження контролю над озброєннями як за виправданий засіб прозорості, уникнення ризиків і створення довіри", - продовжує політик.

"Наявні режими контролю за озброєнням і роззброєнням розпадаються протягом багатьох років. Договір про звичайні збройні сили, який допоміг після 1990 року знищити десятки тисяч танків і важкого озброєння в Європі, протягом декількох років не виконується Росією. Механізми верифікації Віденського документа не працюють, Росія відмовляється від необхідної модернізації", - відзначає Штайнмаєр.

У своїй статті голова МЗС ФРН також визнає, що "після анексії Криму Будапештський меморандум як гарантія безпеки України став просто папірцем". "Довіра, яку так тяжко вибудовували десятиліттями, зникла, - додає він. - Водночас ми чуємо від Росії вимоги нових дебатів про контроль за звичайними озброєннями в Європі. Саме час зловити Росію на слові!".

У зв'язку з цим Штайнмаєр вважає, що перезавантаження контролю за звичайними озброєннями повинно охопити п'ять напрямів. Зокрема, на його думку, необхідні домовленості, які:

- визначають максимально допустимі межі в регіонах, мінімальну віддаленість і заходи щодо забезпечення прозорості (зокрема в чутливих з військової точки зору регіонах, наприклад, країнах Балтії);

- враховують нові військові можливості і стратегії (сьогодні ми говоримо більше про невеликі мобільні підрозділи, а не про класичні потужні армії, тобто необхідно враховувати, зокрема, і можливості транспортування);

- включають нові системи озброєнь (наприклад, дрони);

- дають можливість справжньої верифікації з можливістю швидкого застосування, гнучкістю і незалежністю в кризові періоди (наприклад, за допомогою ОБСЄ);

- могли б застосовуватися і в регіонах зі спірним територіальним статусом.

"Це - комплексні і складні питання. Ми хочемо структурованого діалогу щодо них з усіма партнерами, які несуть відповідальність за безпеку нашого континенту. Важливим форумом для такого діалогу є ОБСЄ, головування в якому в цьому році має Німеччина", - зазначив міністр. При цьому Штайнмаєр зазначає, що не впевнений в успіху "настільки сміливого починання за часів ерозії світового порядку і з огляду на Росію".

"Нас повинна об'єднувати зацікавленість в уникненні кожного наступного витка пружини ескалації. Ми поділяємо точку зору на те, що наш світ став більш небезпечним: ісламський тероризм, запеклі конфлікти на Середньому Сході, державні устрої, які розпадаються, криза біженців створюють загрозу всім нам. Наша зовнішньополітична потужність - і на Заході, і в Росії - напружена до межі. Ніхто не виграє, всі програють, якщо ми виснажимо один одного новою гонкою озброєнь", - пише автор статті.

"Перезавантаженням контролю за озброєннями ми могли б внести конкретну пропозицію щодо співпраці, причому всім, хто хоче нести відповідальність за безпеку Європи", - підсумовує він.

Нагадаємо, раніше в серпні Штайнмаєр закликав Україну і РФ утриматися від загострення ситуації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram