ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Влада Росії визнала неспроможність виконувати соціальні зобов'язання, - ЗМІ

Політологи прогнозують збільшення протестного голосування на майбутніх виборах у Держдуму.

Влада Росії визнала неспроможність виконувати соціальні зобов'язання, - ЗМІ
Фото: sitesovety.ru

Урізана індексація позбавила кожного російського пенсіонера в 2016 році, за різними підрахунками, від 12 до 16 тис. рублів ($185-250).

Про це пише "Независимая газета" в статті "Уряд оголосив пенсійний дефолт".

Політологи вважають, що оголошений частковий пенсійний дефолт збільшить протестне голосування на майбутніх виборах у Держдуму, відзначає видання.

За даними Росстату, ціни в 2015 році зросли в середньому за рік на 15,5%. "Щоправда, чиновники зазвичай занижують офіційний рівень інфляції, використовуючи в пенсійних розрахунках не середнє зростання цін за рік, а нестандартний показник інфляції «грудень до грудня», який виявляється, як правило, нижчим: торік він становив 12,9%", - зазначає НГ.

"Повноцінна індексація інфляції за минулий рік мала би збільшити середню пенсію з 12 тис. руб. до 13 860 або до 13 548 руб. на місяць. Але замість цього уряд додав менш ніж 500 руб. Причому зробив це заради економії не з початку року, а тільки в лютому-квітні. У результаті в середньому кожен пенсіонер недоотримає цього року більш ніж 10 тис. руб. - точніше від 12,8 тис. до 16,6 тис. руб. Очевидно, що обіцяна урядом виплата не компенсує ці втрати", - пише видання.

При цьому видання прогнозує, що втрати російських пенсіонерів не обмежаться 2016 роком. "Учорашнє рішення уряду підриває розмір пенсій і на наступні роки. У росіян відібрали одну щорічну індексацію пенсій. І всі наступні індексації будуть розраховуватися з нижчого рівня", - заявила член думського комітету з бюджету і податків Оксана Дмитрієва. За її словами, багато пенсіонерів будуть розчаровані рішенням уряду, яке фактично скорочує реальні пенсії.

Разом з тим, заступник директора Центру політичних технологій Олексій Макаркін заявив, що реакція пенсіонерів на одноразову виплату буде різною. "У багатьох провладно налаштованих пенсіонерів дуже занижені запити. Вони будуть раді і такій разовій виплаті. І вона не змінить їхнього електорального вибору. Чимало таких пенсіонерів узагалі не розуміють, як можна голосувати не за чинну владу", - вважає політолог.

Водночас у іншої частини росіян з'явиться додатковий стимул для протестного голосування. "Заміна повноцінної індексації разовою виплатою може підвищити електоральний результат КПРФ", - припустив Макаркін.

"Разова виплата виглядає більш розумною, ніж індексація, з точки зору економії бюджетних коштів", - вважає заступник голови правління Локо-Банку Андрій Люшин. За його словами, у пенсійній системі немає необхідних коштів для індексації, тому виплати зручніше провести безпосередньо з бюджету.

"Виплата всім по 5 тис. руб. виглядає красивим жестом влади. При цьому за кадром залишається той факт, що пенсіонери недоотримають у майбутньому значні суми. Адже кожна індексація послідовно впливає на розмір пенсії до самого кінця життя. А одноразова виплата до розміру майбутніх пенсій прямого відношення не має", - пояснила доцент Російського економічного університету ім. Плеханова Юлія Фіногенова. При цьому вона вважає, що переважна більшість пенсіонерів схвально зустріне новину про разову виплату.

Нагадаємо, що 23 серпня уряд РФ оголосив про заміну індексації пенсій одноразовою виплатою.

Також нагадаємо, що в квітні Мінфін РФ запропонував підвищити пенсійний вік і скасувати пенсії тим пенсіонерам, які працюють.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram