ГоловнаСвіт

Влада Колумбії і повстанці уклали мирну угоду

Угода повинна бути схвалена населенням Колумбії на референдумі в жовтні.

Влада Колумбії і повстанці уклали мирну угоду
Колумбия
Фото: moe-online.ru

Уряд Колумбії та повстанське угруповання "Революційні збройні сили Колумбії" (РЗСК) підписали мирну угоду, яка повинна покласти край конфлікту, що тривав понад 50 років.

Про це повідомляє BBC.

Сторони домовилися про спільну роботу щодо вирішення проблем соціальної адаптації бійців, забезпечення захисту жертв конфлікту і побудови "стабільного і тривалого миру".

Угоду підписали в Гавані керівник делегації від колумбійської влади Умберто де ла Калле і головний парламентер РЗСК Іван Маркес. Раніше, в червні, було підписано угоду про припинення вогню.

Президент США Барак Обама вітав досягнення угоди. Він подзвонив своєму колумбійському колезі Хуану Мануелю Сантосу, щоб привітати його.

Відповідно до умов угоди, РЗСК відмовляться від збройної боротьби і приєднаються до правового політичного процесу.

Революційні збройні сили Колумбії були створені в 1964 році як військове крило місцевої компартії. Їх першими лідерами стали Мануель Маруланда і Хакобо Аренас, які ставили за мету побудову "Нової Колумбії" - суспільства соціальної справедливості та рівності.

Однак через методи ведення цієї боротьби РЗСК були визнані США і Європою терористичною організацією. Їх фінансування здійснювалося, зокрема, за рахунок колумбійських наркобаронів.

За час збройного конфлікту його жертвами стали понад 220 тис. осіб, більшість із них мирні жителі, 5 млн осіб стали біженцями.

За чотири роки мирних переговорів вдалося досягти угоди з низки напрямків - земельної реформи, вирішення проблеми залучення РЗСК у незаконний оборот наркотиків, захисту державою жертв конфлікту, роззброєння, участі колишніх повстанців у політичній діяльності.

Угода повинна бути схвалена населенням Колумбії на референдумі, запланованому на 2 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram