ГоловнаСвіт

NASA вийшло на зв'язок зі супутником, сигнал якого зник 2014 року

Учені намагалися відновити зв'язок з апаратом протягом 22 місяців.

NASA змогло встановити контакт з космічним апаратом STEREO-B, що вивчав сонячну активність, зв'язок з яким було втрачено 1 жовтня 2014 року.

Про це йдеться в повідомленні

на сайті NASA.

Як зазначає NASA, команда STEREO намагалася з'єднатися з апаратом протягом 22 місяців. Отримати сигнал вдалося за допомогою Мережі далекого космічного зв'язку, яку використовують для з'єднання з різними місіями і апаратами в Сонячній системі і Всесвіті.

Команда місії STEREO має намір відновити обсерваторію космічного апарата, отримати доступ до його орієнтації, а також оцінити всі підсистеми й інструменти.

Зв'язок з апаратом втратили під час тесту, який мав показати час його відгуку - процедура перериває сигнал із Землею на 72 години. Вийти з ним на зв'язок не вдалося через те, що STEREO-B опинився між Землею і Сонцем, тому через сонячну активність були заблоковані всі сигнали.

Місія STEREO була запущена 2006 року. Протягом проекту один з двох однакових апаратів поступово відстає від Землі, а другий - обганяє її. Це дає можливість одночасно спостерігати Сонце з двох різних точок.

Нагадаємо, що в червні NASA відкрило новий супутник Землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram