ГоловнаСвіт

Заступник Манафорта міг бути пов'язаний з російською розвідкою, - ЗМІ

Громадянина Росії Костянтина Килимника взяли в команду Манафорта як перекладача під час роботи з Рінатом Ахметовим.

Заступник Манафорта міг бути пов'язаний з російською розвідкою, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Костянтин Килимник - заступник американського політтехнолога Пола Манафорта, який раніше працював на Віктора Януковича, а в липні очолив виборчий штаб кандидата в президенти США Дональда Трампа, міг бути пов'язаний з російською розвідкою. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Financial Times.

"Люди, які працювали з Килимником, громадянином Росії, стверджують, що в команді Манафорта не було таємницею те, що він, військовий лінгвіст, був пов'язаний з російською військовою розвідкою", - пише видання.

Зазначено, що в команду Манафорта Килимника як перекладача під час роботи з найбагатшим олігархом України Рінатом Ахметовим взяли саме за "чудову англійську". Поступово Килимнику довірили більше обов'язків, зазначає видання.

Як ключовий помічник Манафорта Килимник отримав рідкісний доступ до вищих фігур регіону - "від Януковича до мільярдерів-олігархів і можновладних західних дипломатів", пише FT.

За даними ЗМІ, Килимник народився в Україні 1970 року, військову службу проходив в Росії. Його першим довгостроковим робочим місцем після звільнення з армії був Міжнародний республіканський інститут (IRI) в Москві, неурядова організація зі США на початку 1990-х років. У IRI стверджують, що взяли Килимника на роботу за чудову англійську.

В інституті знали, що свої знання мови він отримав у військовій розвідці, проте не надавали цьому особливого значення, хоча і підозрювали, що він міг займатися діяльністю, не пов'язаною з посадовими обов'язками.

Видання зазначає, що 10 років по тому, коли Килимник почав працювати на Януковича в команді Манафорта, там теж підозрювали, що він доповідає в Москву, проте не надавали цьому значення.

На сьогодні Манафорт і Килимник досі перебувають у тісному зв'язку, і хоча в Манафорта наполягають, що його відставка з посади голови штабу Трампа не пов'язана з його українською діяльністю, поінформовані джерела стверджують, що це зіграло свою роль.

"Це дуже серйозна проблема, якщо врахувати, що офіцер російської розвідки міг перебувати за одну сходинку знайомства від кандидата в президенти Дональда Трампа", - констатувало джерело.

Нагадаємо, Манафорт пішов у відставку з посади радника Трампа.

Як повідомляли, радники Трампа, включаючи Манафорта, лобіювали інтереси Партії регіонів у США. Крім того, в "чорній бухгалтерії" ПР 22 рази зустрічається ім'я Манафорта. Загальна сума за цими записами - $12,7 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram