ГоловнаСвіт

В Іраку стратили 36 засуджених за вбивства на базі Кемп Спічер

У 2014 році ІД вбили 1 700 полонених шиїтів.

В Іраку стратили 36 засуджених за вбивства на базі Кемп Спічер
Место захоронения убитых в Кэмп Спичере
Фото: EPA/UPG

В Іраку вранці в неділю стратили шляхом повішення 36 осіб, засуджених за вбивство 1700 новобранців на колишній американській базі Кемп Спічер у 2014 році.

"Страта 36 засуджених за злочин у Кемп Спічер була здійснена цього ранку в тюрмі Насирії", - повідомив агентству Франс-прес представник адміністрації губернатора провінції Ді-Кар. Повідомляється, що всі страчені - громадяни Іраку. Вони були засуджені до смертної кари в лютому.

Деякі із засуджених стверджували, що в день масового вбивства їх не було в районі Тікріта. Інші заявляли про те, що їх змушували давати свідчення під тортурами.

На базі Кемп Спічер, названій на честь загиблого американського солдата під час війни в Перській затоці, перебували іракські військовослужбовці. Контингент був змушений здатися, після того як базу оточили джихадисти ІД. Вони вибрали з-поміж тисяч полонених шиїтів, відвезли їх на вантажівках, після чого змусили лягти обличчям вниз на землю і розстріляли. Тіла були скинуті в підготовлені траншеї.

У 2014 році джихадисти опублікували фотографії та відеозйомку різанини. Через рік були знайдені масові поховання.

У липні, після загибелі понад 300 осіб у результаті вибуху бомби в Багдаді, прем'єр-міністр Іраку Хайдер Абаді заявив про намір прискорити приведення у виконання смертних вироків засудженим за тероризм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram