ГоловнаСвіт

Терезу Мей закликали позбавити Саудівську Аравію головування в Раді ООН з прав людини

За першу половину 2016 року влада королівства могла стратити понад 100 осіб.

Терезу Мей закликали позбавити Саудівську Аравію головування в Раді ООН з прав людини
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Британські політики і правозахисники мають намір вимагати від прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей проголосувати за позбавлення Саудівської Аравії посади голови в Раді ООН з прав людини.

Про це повідомляє The Independent.

За словами активістів, Саудівська Аравія, яка вже рік очолює Раду з прав людини, продовжує бомбардування мирного населення в Ємені. Крім того, в королівстві здійснюють масові страти, а також затримують опозиціонерів і правозахисників.

Як зазначає видання, голосування з приводу головування королівства в міжнародній організації відбудеться 13 вересня. При цьому британські міністри поки що не вирішили, чи будуть вони підтримувати Саудівську Аравію.

"За словами критиків, у Терези Мей є відмінний шанс продемонструвати, що вона насправді поважає права людини", - пише The Independent.

Британські політики не раз критикували уряд за те, що він закриває очі на те, що відбувається в Саудівській Аравії, а також продає зброю королівству для здійснення військових дій в Ємені.

1 червня правозахисники з Amnesty International розповіли про різке зростання кількості страт у Саудівській Аравії. За першу половину 2016 року влада королівства могла стратити понад 100 осіб. У 2015 році, за словами активістів, найвищу кару застосували щодо 158 осіб. Іноді тіла страчених виставляли на загальний огляд.

У Ємені впродовж декількох років триває громадянська війна. Однією з воюючих сторін є шиїтські повстанці-хусити з руху "Ансар Аллах", і лояльна екс-президенту Алі Абдаллі Салеху частина армії, іншою - війська вигнаного ними сунітського президента Абд Раббо Мансура Хаді. Саме поваленого лідера і підтримує коаліція на чолі з Саудівською Аравією.

За даними ООН, за час конфлікту в Ємені загинули понад 6,5 тис. осіб, ще 2,5 мільйона стали вимушеними переселенцями. На тлі конфлікту в країні почалася серйозна гуманітарна криза.

Нагадаємо, в 2015 році було здійснено найбільше страт за останні 27 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram