ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі запропонували садити на 10 років за жіноче обрізання

"Жіноче обрізання" назвали "очевидним пережитком минулого", якому немає місця в цивілізованому суспільстві.

У Держдумі запропонували садити на 10 років за жіноче обрізання
Фото: obozrevatel.com

У Держдуму РФ внесли законопроект, що встановлює кримінальну відповідальність за жіноче обрізання.

Відповідний документ опубліковано на сайті нижньої палати російського парламенту.

Автор ініціативи - депутат Марія Максакова - пропонує позбавляти волі на 7-10 років за "дискримінацію, вчинену стосовно неповнолітньої з релігійних мотивів і виражену в частковому або повному видаленні зовнішніх геніталій, що пояснюють цілями релігійного культу".

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що жіноче обрізання є "очевидним пережитком минулого", якому не може бути місця в цивілізованому суспільстві. "Ніякі сакральні культи не можуть служити виправданням жіночого обрізання, оскільки тим самим окремі догми ставляться їхніми послідовниками вище за норми основного закону країни, єдиного для всіх громадян, незалежно від релігійних поглядів", - наголошено в документі.

Увагу до дагестанської традиції привернула опублікована 15 серпня доповідь правозахисної організації "Правова ініціатива". Автори зазначили, що обрізання проводять дівчаткам у віці до трьох років із метою придушення чутливості і, як наслідок, запобігання "аморальної поведінки".

Член президентської Ради із взаємодії з релігійними об'єднаннями і голова Координаційного центру мусульман Північного Кавказу Ісмаїл Бердиєв заявив, що подібні операції необхідно провести всім жінкам, "щоб розпусти не було на Землі". Пізніше він пояснив, що його слова були жартом, а він лише хотів привернути увагу до "проблеми розпусти".

У Громадській палаті назвали протизаконними будь-які операції з обрізання, які роблять дівчаткам у Росії. Рада з прав людини при президенті Росії направила в Генпрокуратуру доповідь про практику жіночого обрізання в Дагестані.

Згідно з даними, які наводить Дитячий фонд ООН (UNICEF), процедурі обрізання піддавалися близько 200 млн жінок і дівчаток у 30 країнах світу. У 2012 році ООН ухвалила резолюцію, яка забороняє жіноче обрізання.

Нагадаємо, в 2012 році в США визнали користь обрізання новонароджених хлопчиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram