ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії розробили закон про повний контроль за рунетом

Влада РФ хоче скоротити контроль іноземців над основними елементами інтернет-інфраструктури в Росії.

У Росії розробили закон про повний контроль за рунетом
Фото: digit.ru

Мінкомзв'язку Росії пропонує заборонити іноземцям володіти точками обміну трафіку в Росії.

Таку тезу містить проект поправок до закону "Про зв'язок", який обговорювали на нараді в заступника міністра Олексія Соколова. Проект опинився в руках "Ведомостей".

Як повідомляє видання, у відомстві вважають, що основні елементи інтернет-інфраструктури в Росії повинні належати або державі, або виключно російським фізичним і юридичним особам. При цьому відомство не проти, якщо з часом співвласниками точок обміну стануть іноземці, але їхня частка не повинна перевищувати 20%. Аналогічний бар'єр діє для власників ЗМІ в Росії.

Державі також повинні бути повністю підконтрольні національні домени .ru і .рф, вважають чиновники. У проекті документа йдеться, що засновувати юрособу, яка буде адмініструвати цю зону, зможе тільки Мінкомзв'язку.

Опитані "Відомостями" експерти зазначають, що точки обміну трафіку в Росії і так переважно належать росіянам. Найбільша з них підконтрольна "Ростелекому". Серед іноземців, які працюють на цьому ринку, - тільки британська Retn, яка контролює 40% російського трафіку.

Національними доменами в Росії керує Координаційний центр національного домену мережі інтернет (КЦ). Їх реєстрація здійснюється через Технічний Центр Інтернет (ТЦІ).

Напередодні повідомляли, що домени .RU і .РФ вирішили перевести під контроль держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram