ГоловнаСвіт

Посол України в Австрії дорікнув Заходу в розміні демократичних цінностей на комерційну вигоду

Україна знайшла свою свободу в момент, коли інші країни від своєї свободи відмовляються.

Посол України в Австрії дорікнув Заходу в розміні демократичних цінностей на комерційну вигоду
Фото: Рон Высочанский

Україна бореться за західні цінності - в той час, коли сам Захід часто розмінює свої цінності заради торгівлі з диктаторами.

Про це посол України в Австрії Олександр Щерба написав у своїй статті "Більше болю - але менше страху", присвяченій Дню Незалежності України, в австрійському виданні "Wiener Zeitung".

"Україна бореться за західні цінності - в той час, коли сам Захід часто розмінює свої цінності заради торгівлі з диктаторами. Україна знайшла свою свободу в момент, коли інші від своєї свободи відмовляються. За цю свободу вона мужньо бореться в малодушному світі, де слово «демократія» затьмарюється словом «прагматизм». Україна знайшла свою мужність. Можливо, вона допоможе комусь в Європі зробити те саме", - йдеться в матеріалі.

Посол пише, що відтоді як путінські "зелені чоловічки" принесли в Україну війну, тут збільшилася кількість болю - "але парадоксальним чином стало менше страху". "Країна прокинулася. Перед екзистенціальної загрозою не місце самообману", - вважає дипломат.

Він нагадав, що 24 серпня Україна знову буде відзначати річницю незалежності "під дзвін російської зброї, на тлі розмов про те захоплювати чи не захоплювати Україну повністю".

"Європа знову стоїть перед небезпекою масового розгорання війни. Однак Україна повна не страху - вона сповнена надії. Надії стати найкращою нацією - всупереч усьому. Україна рухається. Найрізноманітніші групи людей знаходять свій голос, обговорюють найважчі проблеми", - вважає посол. Як приклад дискусії він назвав порушену українськими жінками давно замовчувану тему сексуального насильства (#ЯнеБоюсяСказати); проведені в Україні Марші рівності, "учасників яких поліція захищала, а не тероризувала"; "момент Віллі Брандта" - коли 9 липня Президент України встав на коліна перед пам'ятником полякам, убитим українськими націоналістами, оскільки "без визнання історичних гріхів Україна не стане кращою як нація. Жертви теж повинні знайти свій голос".

"Націоналізм - ще одна важка тема, що мужньо обговорюється в суспільстві. Так само, як і проблема корупції і питання неефективності державного апарату. Важлива деталь: Україна не звинувачує у своїх проблемах інших. Причини ми шукаємо в себе", - зазначив Щерба.

"Однак саме в цих важких внутрішніх дискусіях, які ведуться в Україні, міститься важливе для Європи нагадування. А саме: навіть у найгірший час свобода пробивається до сонця - немов квітка крізь асфальт. Так, Україна все ще одна з найбідніших країн континенту. Так, Крим усе ще під російською окупацією. Так, в окупованому Донбасі бал правлять люди, які ніби вийшли з дикого середньовіччя. І тим не менше, тут народжується надія на кращу Європу", - переконаний посол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram