ГоловнаСвіт

Голова МЗС Литви пояснив, чому Газманову заборонили в'їзд у країну

Прикордонники з різних причин у цьому році не впустили в Литву понад 2,7 тис. осіб.

Голова МЗС Литви пояснив, чому Газманову заборонили в'їзд у країну
Линас Линкявичюс
Фото: eastbook.eu

Російському співаку Олегові Газманову заборонили в'їзд у Литву через підтримку ним політики Кремля і пропаганди, що підтримує агресію Росії в сусідніх країнах.

Про це заявив голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, повідомляє Delfi.lt.

"У загальних рисах можу сказати, що це через агресивну пропаганду, пов'язану з агресивними діями Росії в сусідніх країнах", - сказав у четвер агентству BNS міністр.

За словами міністра, докладнішої інформації про заборону в'їзду в країну він не може дати відповідно до вимог захисту особистих даних.

Служба охорони державного кордону Литви (СОДГ) у четвер повідомила про те, що в Вільнюс з Москви пізно ввечері в середу прилетів Газманов, який мав видану в Італії шенгенську візу, однак "з'ясувалося, що людина, яка прилетіла рейсом з Москви, є в країні небажаною особою".

Голова МЗС сказав, що не надає надто великого значення цьому інциденту, оскільки прикордонники з різних причин у цьому році не впустили в Литву понад 2,7 тис. осіб.

Посольство РФ у Литві до інциденту з Газмановим поставилося негативно. "Ми оцінюємо негативно, тому що це наш громадянин. Але як і чому це було зроблено, конкретних причин ми не знаємо. Він сам до нас не звертався", - сказала BNS прес-аташе посольства РФ Надія Манжіна.

Вона стверджувала, що Росія зараз не обговорює можливості вираження дипломатичного протесту в зв'язку з тим, що Газманова не впустили в Литву. 65-річному Газманову дозволили переночувати в готелі, що розташований на території аеропорту, оскільки в спеціальних приміщеннях прикордонної служби перебували особи, які попросили притулку. У четвер пополудні Газманов повинен відправитися з Литви в Москву, повідомила СОДГ.

Лінас Лінкявічюс нагадав, що Литва шанує свободу слова, але вона несумісна з пропагандою війни. "Ми поважаємо свободу слова, але є певні межі, які не можна переступати, коли йдеться про насильство, агресію, прославляння війни. Це сприяє ескалації і є замахом не тільки на свободу слова, але і на національну безпеку і стабільність", - зазначив він.

У грудні 2013 року МЗС Литви заявило, що Олег Газманов, який виконав у Вільнюсі пісню, що прославляє Радянський Союз, цим розпалює неприязнь і демонструє неповагу до історії Литви. "Порушення міжнародного права, окупація держав і зламані долі людей не можуть виправдовуватися ніякими інтернаціональними гаслами", - заявило тоді МЗС Литви. Газманов наприкінці концерту на Вільнюській арені Siemens виконав пісню "Зроблено в СРСР".

Після того як Радянський Союз у роки Другої світової війни окупував Литву, в табори і в'язниці було відправлено 275 тис. жителів країни, життів позбулися понад 20 тис. литовських партизан і їх прихильників, які боролися з радянськими окупаційними силами, констатує Центр вивчення геноциду і опору населення Литви. Сам Газманов у соціальній мережі стверджував, що дізнався про внесення в список небажаних осіб тільки після того, як прибув до Вільнюса.

Нагадаємо, на початку серпня Литва розкритикувала Росію за випуск монети із зображенням Вільнюса. У зв'язку з цим МЗС Литви нагадало Росії про радянську окупацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram