ГоловнаСвіт

Bild розкритикувала Штайнмаєра за його "найбільш російську промову" в Єкатеринбурзі

За версією видання, голова МЗС ФРН намагається заручитися підтримкою проросійської Лівої партії.

Bild розкритикувала Штайнмаєра за його "найбільш російську промову" в Єкатеринбурзі
Штайнмайер
Фото: EPA/UPG

Щоденна німецька газета Bild розкритикувала міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра за його промову перед студентами Уральського федерального університету в російському Єкатеринбурзі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"За рахунок німецької зовнішньої політики і незважаючи на позицію федерального уряду Штайнмаєр (розчистив шлях для можливої коаліції його СДПН (Соціал-демократичної партії Німеччини - ред.) з прихильниками Путіна і шанувальниками Москви - Лівою партією", - пише видання. Газета назвала промову чиновника "найбільш російською", з якою коли-небудь виступав голова МЗС Німеччини.

"Російські сигнали не завжди легко "прорахувати", - цитує Bild промову Штайнмаєра. - Візьмемо хоча б Крим. Спочатку йшлося про сили самооборони, потім з'явилися так звані "зелені чоловічки", а потім йшлося про "спецслужби". Що з цього ми повинні зрозуміти? Коли ми повинні почати хвилюватися?"

На думку Bild, заледве чи можна настільки неправдоподібно з історичного погляду уявити процес анексії Криму, який суперечив нормам міжнародного права. "Практично відразу ні в кого не виникло сумнівів, що мова йшла про збройний, масштабний напад на суверенну державу, - пише Bild. - Те, що німецький міністр запитує в російської публіки, чи потрібно хвилюватися, коли Росія посилає танки на територію незалежної держави, звучить як насмішка над єдиною позицією вільної Європи, яка полягає в тому, що кордони нашого континенту більше ніколи не повинні змінюватися із застосуванням сили".

Коментуючи висловлювання Штайнмаєра про те, що він вважає "небезпечним вороже ставлення Заходу до Росії", німецький таблоїд зазначає, що зараз Росія, поза всяким сумнівом, веде в Європі "гібридну війну".

Російські спецслужби, як зазначає Bild, атакують комп'ютерні системи Бундестагу, поширюють неправдиву інформацію і дестабілізують ситуацію в столиці Німеччини, як у випадку з вигаданою історією про "дівчинку Лізу", яку нібито зґвалтували біженці. "Зараз є тільки одна можливість не помічати ворожості між Росією і Заходом - треба заплющити очі", - підкреслює газета.

Говорячи про розпад Радянського Союзу, Штайнмаєр вказав на те, що багато росіян бачать у цьому "катастрофу". "Озираючись назад, значна кількість росіян сприймають розпад СРСР не як звільнення, а як катастрофу", - зазначив німецький міністр. "Значна кількість", - пише Bild - означає, перш за все, президента Путіна. "Катастрофа" - це його пряма цитата. Саме це і є пропагандистською історією, яку Путін знову і знову розповідає своєму народу, щоб переконати його в правильності своєї агресивної, антизахідної реваншистської політики".

Загалом газета Bild оцінює промову голови МЗС ФРН як "нечуване пересмикування історії, яке йде на користь лише Кремлю і дружбі між СДПН і лівими, які з великою симпатією ставляться до Росії і бачать зло насамперед у НАТО".

Промову перед студентами Уральського федерального університету Штайнмаєр виголосив у понеділок, 15 серпня.

Нагадаємо, 14 серпня повідомляли, що Штайнмаєр закликав Україну і РФ утриматися від загострення ситуації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram