ГоловнаСвіт

Консул КНДР у Великобританії втік разом із сім'єю в "третю країну", - ЗМІ

У посольстві КНДР у Лондоні пообіцяли підтвердити інформацію про втечу дипломата, "якщо це буде доречно".

Консул КНДР у Великобританії втік разом із сім'єю в "третю країну", - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Заступник посла Північної Кореї у Великобританії втік разом із сім'єю.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на південнокорейські ЗМІ.

За даними BBC, утікачем є ветеран північнокорейської дипслужби Тхе Ен Хо, який працював консулом-заступником посла в Лондоні.

Південнокорейська газета "Чунан ільбо" повідомила, що дипломат реалізував "скрупульозний план" втечі та проситиме притулку в третій країні. При цьому з повідомлення не зрозуміло, чи може йтися про саму Великобританію, оскільки під третьою країною в Південній Кореї розуміють будь-яку країну, крім Південної і Північної Кореї.

Представник посольства КНДР у Лондоні не зміг підтвердити Рейтер цю інформацію, зазначивши, що вона "довона несподівана".

За його словами, офіційну відповідь щодо цієї ситуації дадуть, "якщо це буде доречно". Подальші спроби агентства отримати коментарі виявилися безуспішними. Сам Тхе по телефону також недоступний.

Як повідомляє Рейтер, прес-секретар МЗС Великобританії відмовилася коментувати ситуацію. МЗС Південної Кореї, своєю чергою заявило, що не може підтверджувати або обговорювати випадки таких специфічних утеч північнокорейців.

Тхе добре відомий британським журналістам, будучи, в тому числі, головним контактом для кореспондентів із Великобританії, що прямують до Пхеньяна. Дипломат жив у посольстві або біля нього в районі Ганнерсбері на заході Лондона і часто з'являвся і виступав на заходах ультралівої спрямованості.

За даними міністерства Південної Кореї у справах об'єднання, в 2016 році до кінця липня вже 814 жителів КНДР утекли на Південь, що на 15% більше за аналогічний показник минулого року. При цьому раніше кількість перебіжчиків із КНДР після приходу до влади наприкінці 2011 року Кім Чен Ина знижувалася, хоча з країни продовжують тікати політично значимі для Пхеньяна громадяни.

Як повідомляли раніше в серпні, з КНДР утік генерал, прихопивши $40 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram