ГоловнаСвіт

Лех Валенса поклав відповідальність за катастрофу під Смоленськом на братів Качинських

Екс-президент Польщі закликав з'ясувати, хто допоміг Леху Качинському прийняти рішення про посадку.

Лех Валенса поклав відповідальність за катастрофу під Смоленськом на братів Качинських
​Лех Валенса
Фото: thefamouspeople.com

Екс-президент Польщі Лех Валенса поклав відповідальність за авіакатастрофу літака президента Польщі, що сталася в 2010 році під Смоленськом, на братів Леха і Ярослава Качинських.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"У складній ситуації під час польоту командир повітряного судна завжди питає рішення голови держави. Президент не повинен був дозволяти зльоту цього лайнера і в жодному разі його посадку. Тому навіть тут повну відповідальність несе польський лідер", - ідеться в повідомленні.

Крім того, Валенса написав, що необхідно з'ясувати, хто допомагав Леху Качинському в прийнятті "таких безвідповідальних рішень". Колишній польський лідер також додав, що, на його думку, найбільшу відповідальність за смоленську трагедію несе лідер правлячої в Польщі партії "Право і справедливість" і колишній прем'єр-міністр країни Ярослав Качинський. У чому конкретно полягає вина брата загиблого польського лідера, Валенса не уточнив.

Нагадаємо, в лютому цього року Польща поновила розслідування загибелі Качинського.

У квітні міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич назвав підробкою звіт про катастрофу під Смоленськом. Раніше голова оборонного відомства назвав авіакатастрофу під Смоленськом терактом.

Літак польського президента, на борту якого перебувало 96 осіб, включаючи самого голову держави Леха Качинського, розбився під час заходу на посадку на аеродром Смоленськ-Північний в умовах сильного туману й обмеженої видимості. Всі пасажири і члени екіпажу загинули.

Качинський прямував до Росії на жалобні заходи до сімдесятих роковин розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram