ГоловнаСвіт

Туреччина зажадала від ЄС скасувати візи до кінця жовтня

Анкара вкотре пригрозила відмовою виконувати угоду з ЄС про біженців.

Туреччина зажадала від ЄС скасувати візи до кінця жовтня
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Подальша реалізація угоди з питань біженців опиниться під загрозою, якщо Євросоюз не скасує візи для турецьких громадян протягом найближчих місяців.

Про це в інтерв'ю газеті Bild заявив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє агентство Рейтер.

"У нас є договори з ЄС, у яких чітко сказано, що в жовтні з Туреччиною буде запроваджено безвізовий режим. Або обидві сторони вчасно виконують усі умови, або ми відкладаємо вбік усі ці домовленості", - заявив міністр.

Чавушоглу також зазначив, що €3 млрд, обіцяні Анкарі відповідно до договору, призначаються не самій Туреччині, а біженцям.

За словами Чавушоглу, Туреччина зробила все можливе для вступу в ЄС, проте у відповідь отримала лише погрози й образи.

У березні Туреччина і ЄС узгодили основні принципи вирішення проблеми мігрантів. В обмін на участь у програмі Туреччина мала отримати €3 млрд і безвізовий режим. Євросоюз призупинив процес скасування віз у травні, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відмовився змінювати законодавство в частині боротьби з тероризмом.

Нагадаємо, що в липні ЄС виключив введення безвізового режиму з Туреччиною 2016 року. Брюссель зажадав, щоб Анкара передусім виконала нормативи, перераховані у списку із 72 пунктів, причому деякі з них стосуються внесення змін у чинне законодавство Туреччини.

Крім того, критику ЄС спровокувала перспектива повернення смертної кари в Туреччині. Про ймовірне введення вищої міри влади країни заговорила після невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

Нагадаємо, 9 серпня Туреччина зажадала від ЄС визначитися з датою скасування віз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram