ГоловнаСвіт

Спецслужби РФ назвали ім'я організатора "диверсій" у Криму

Заарештований Панов був координатором групи і повинен був забезпечити її відхід.

Спецслужби РФ назвали ім'я організатора "диверсій" у Криму

У російських спецслужбах повідомили, що "організатором диверсійної операції в Криму був начальник розвідки 37-го батальйону 56-ї бригади Головного управління розвідки Міноборони України капітан Володимир Сердюк", повідомляє Интерфакс.

За даними спецслужб, безпосередньо перед плануванням закидання в Крим трьох диверсійних груп (одна - чотири особи і дві по п'ять осіб) Сердюк приїжджав у Херсонську область для координації їхніх дій і забезпечення відходу після здійснення диверсійних актів.

"До складу диверсійної групи, яку було виявлено в ніч з 6 на 7 серпня на кладовищі в районі населеного пункту Суворове поблизу Армянська і яка вступила в бій, входили діючий командир взводу розвідки 37-го батальйону 56-ї бригади ГУР Міноборони України лейтенант Олексій Сандул, 1983 року народження, офіцер ГУР із позивним "Лис" Олег Дмитренко, 1964 року народження, розвідник батальйону Олександр Кирилов. Окрім цього, до складу групи входив Олег Москвітін, якого під час бою на цвинтарі не було", - повідомили в спецслужбах.

Заарештований напередодні в Криму Євген Панов, за оперативними даними, був координатором групи і повинен був забезпечити її відхід.

Повідомляють, що на початку серпня російські спецслужби отримали інформацію про підготовку закидання на територію Криму декількох диверсійних груп з метою здійснення терактів і диверсій на військових об'єктах, об'єктах енергетики, транспорту, місцях масового скупчення людей для дестабілізації обстановки напередодні виборів до Держдуми і зриву курортного сезону.

"У результаті оперативно-пошукових заходів у ніч з 6 на 7 серпня на кладовищі в районі населеного пункту Суворове було виявлено диверсійну групу у складі чотирьох осіб. При спробі її нейтралізації близько 02:20 зав'язався бій. Один співробітник ФСБ загинув, ще одного було поранено", - йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляють, що в ніч з 7 на 8 серпня в районі КПП "Турецький вал" і з боку півострова Пекло дві диверсійні групи по п'ять осіб зробили спробу збройного прориву на територію Криму. При цьому велася демонстративна стрілянина з танка і БМП з території України. Зазначають, що в перестрілці загинув російський військовослужбовець.

Згідно з повідомленням джерела, на початку серпня Панов, Сандул і Москвітін на двох автомобілях проїхали по території Криму нібито для підбору об'єктів диверсій. Із-поміж таких об'єктів, зокрема, було вибрано хімпідприємство "Титан", Керченську поромну переправу, об'єкти енергетики, водопостачання та газопостачання.

"Особливу увагу було приділено аеропорту, залізничному вокзалу, місцям дислокації військових частин, розміщенню засобів ППО", - відзначили в спецслужбах.

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ РФ заявила про нібито запобігання в ніч на 8 серпня двом спробам прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" з-поміж бійців спецпідрозділів Міноборони України і загибель під час сутички прикордонника і військовослужбовця ЗС РФ. Також у ФСБ заявили, що Крим обстрілювали з материкової частини України.

Було оголошено, що затримано водія автобуса Запорізької АЕС Євгена Панова і виконроба з Євпаторії, який має кримінальне минуле, Андрія Захтея.

Міноборони, ГУР, РНБО України спростували повідомлення про українських диверсантів. 11 серпня президент Петро Порошенко доручив привести в підвищену бойову готовність усі підрозділи в районах адмінкордону з Кримом і по всій лінії зіткнення на Донбасі.

За даними ГУР, у Криму сталася збройна сутичка з використанням стрілецької зброї між військовослужбовцями ЗС РФ і прикордонною службою Федеральної служби безпеки РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram