ГоловнаСвіт

Розрив Росією дипвідносин з Україною може стати підставою для більш активної допомоги Заходу, - БПП

Ар'єв заявив, що в разі розриву дипвідносин між РФ і Україною не може бути безвізового режиму.

Розрив Росією дипвідносин з Україною може стати підставою для більш активної допомоги Заходу, - БПП
Владимир Арьев
Фото: Артем Атаманюк

Розрив дипломатичних відносин між Україною і Росією зробить практично неможливим продовження діалогу в мінському і нормандському форматах.

Про це заявив голова постійної делегації України в ПАРЄ, нардеп Володимир Ар'єв (фракція "Блок Петра Порошенка"), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"І це ініціатива не України, яка продемонструвала, що прагне врегулювати ситуацію, а Росії, яка підтвердить, що вона не збирається врегульовувати ситуацію шляхом переговорів і бере на себе всю відповідальність і за анексію Криму, і за агресію, і фактичну окупацію військами території Східного Донбасу. Україна не могла йти на цей крок тільки тому, щоб продемонструвати своїм партнерам у світі, які нас підтримують, свою цивілізованість і готовність вирішення конфлікту мирним шляхом. У цьому випадку світ ще раз переконається в агресивних намірах Москви, і це може стати підставою для початку переговорів про більш активну допомогу Україні, в тому числі і військову (летальну зброю), для оборони від потенційного посилення агресії", - цитує Ар'єва прес-служба БПП.

Також, за словами політика, в разі розриву дипвідносин захист українських громадян, які перебувають на території Російської Федерації, буде максимально ускладнено. "Якщо Росія розірве дипломатичні відносини з Україною, громадянам України, які проживають або працюють на території Російської Федерації, потрібно негайно повертатися додому", - сказав Ар'єв.

При цьому він додав, що в разі розриву дипвідносин між Москвою і Києвом не може бути і безвізового режиму між країнами. "Але, знову-таки, всі контакти будуть відбуватися тільки через країну-посередника, яка вибирається відповідно до міжнародного законодавства. І тоді вже прямої видачі віз також бути не може. Просто закривається кордон", - пояснив Ар'єв.

Зі свого боку перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко висловила думку, що дипвідносини між країнами давно розірвані, причому це було зроблено російською стороною в односторонньому порядку.

"Насправді Москва давно розірвала дипвідносини з Україною. У ту саму хвилину, коли депутати Держдуми і Ради Федерацій в одностайному дурному екстазі проголосували за введення військ, коли вкрали в нас Крим і частину Донбасу. Москва розірвала ниточки таких важливих людських і історичних відносин, коли вбила наших хлопців на Донбасі, зруйнувала будинки, школи, покалічила тисячі людей, зробила сиротами сотні дітей, вбила жінок і дітей, кинула в цю війну своїх солдатів, від яких сьогодні відмовляється, коли через пропаганду отруїла мозок мільйонів людей і розірвала родинні та дружні відносини, оскільки мільйони людей припинили спілкування", - написала Геращенко на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Нагадаємо, раніше в п'ятницю прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив про можливість розриву дипвідносин Росії з Україною у зв'язку з нібито спробою прориву на територію Криму "диверсійно-терористичних груп" у складі бійців спецпідрозділів Міноборони України і через загибель під час сутички військовослужбовця ЗС РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram