ГоловнаСвіт

Британський парламент: дії РФ в Україні спровокували в Європі найглибшу нестабільність з часів "холодної війни"

Британські парламентарії допускають можливість співпраці Заходу з РФ у боротьбі з тероризмом.

Британський парламент: дії РФ в Україні спровокували в Європі найглибшу нестабільність з часів "холодної війни"
Британский парламент
Фото: www.gusjohn.com

Дії Росії в Україні спровокували в Європі найглибшу нестабільність з часів закінчення "холодної війни". Це проблема як для Європи загалом, так і для НАТО зокрема.

Про це йдеться в доповіді Комітету з оборони Палати громад парламенту Великобританії.

"У той час як Україна не є членом НАТО, а отже, не підпадає під дію статті 5 [статуту Альянсу], її [цілісність] гарантувалося Будапештським меморандум. Таким чином російські військові дії там порушують питання з приводу безпеки сусідніх країн, які перебувають у межах військової досяжності Росії і які Росія хотіла би залучити до своєї сфери впливу", - йдеться в документі.

"Дії Росії в Україні продемонстрували нещадність, з якою вона буде відстоювати свої плани і готовність до ігнорування норм міжнародного права, договорів і угод. Вони також продемонстрували швидкість і спритність, з якою Росія могла б мобілізувати свої збройні сили, а також ефективне використання Росією переданих під її управління сил, інформаційної війни і правдоподібного заперечення", - зазначено в документі.

Також, як випливає з доповіді, посилення російської армії в Калінінграді (розташований між Польщею і Литвою), яке в Москві називають захисними заходами для протистояння загрозі НАТО, може розглядатися як загроза країнам Балтії. При цьому в документі наголошено, що "останні дії Росії свідчать про те, що вона може загрожувати і дестабілізувати країни без здійснення очевидного і відкритого збройного нападу". У зв'язку з цим Комітет з оборони Палати громад закликає НАТО розробити свою стратегію для протистояння російським прийомам ведення війни, щоб захистити країни Балтії від подібних загроз.

У документі також йдеться про те, що хоча санкції проти Росії спричинили економічні збитки, найбільш гостро його відчувають прості росіяни, а інвестиції Москви в модернізацію армії не скоротилися.

Крім того, в доповіді йдеться, що військове втручання Росії в Сирії знизило ймовірність повалення режиму Башара Асада, чого домагався Захід, одночасно збільшивши перспективи співпраці західних країн із Росією в боротьбі з радикальними ісламістами. При цьому наголошено, що така співпраця залежить від того, чи захочуть міжнародна коаліція на чолі з США і Росія зробити таку боротьбу своєї спільною метою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram