ГоловнаСвіт

Двоє турецьких військових аташе в Греції прибули до Італії

Двох турецьких генералів спіймали в Дубаї під час спроби втекти і повернули в Туреччину.

Двоє турецьких військових аташе в Греції прибули до Італії
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Двоє турецьких військових аташе у Греції разом із сім'ями втекли на теплоході в Італію після невдалої спроби державного перевороту в Туреччині.

Про це заявив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє агентство Рейтер.

За словами міністра, 11 серпня - останній день, коли вони можуть повернутися. В іншому разі, за словами Чавушоглу, проти них буде порушено кримінальну справу.

Раніше в четвер агентство Рейтер повідомило про зникнення двох військових аташе Туреччини: полковник Ільхан Яшитли і військово-морський аташе Халіс Тундж перебували в Греції.

Крім того, за словами Чавушоглу, втекти спробував військовий аташе в Кувейті, проте вдалося перешкодити йому. Також двоє турецьких генералів, які перебували в Афганістані, спіймані в Дубаї під час спроби втекти - їх повернули в Туреччину.

Про відсутність дипломатів, які працювали аташе в посольстві Туреччини в Афінах, стало відомо не відразу, а лише після того, як вони пропустили кілька офіційних заходів. Повідомляють, що Анкара анулювала їхні дипломатичні паспорти 7 серпня.

Нагадаємо, в ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба військового перевороту. Однак влада Туреччини незабаром взяла ситуацію під контроль. Усього в результаті спроби перевороту загинули 246 осіб, понад 2,1 тисячі отримали поранення. Близько 76 тис. військових, поліцейських, суддів, держслужбовців і вчителів відсторонені від посад, затримані або перебувають під слідством. Після цього президент Туреччини оголосив про введення надзвичайного стану строком на три місяці.

В організації держперевороту турецька влада звинуватила опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який проживає у США. Анкара наполягає на його негайній екстрадиції і пригрозила Вашингтону погіршенням відносин у разі відмови видати проповідника. Сам Ґюлен засудив заколот і заявляє про свою непричетність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram