ГоловнаСвіт

Єгипет домовився з МВФ про кредитну програму на $12 млрд

Країна отримає отримає гроші в рамках такої самої програми, як і Україна.

Єгипет домовився з МВФ про кредитну програму на $12 млрд
Здание Центробанка Египта
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд оголосив, що домовився з владою Єгипту про відкриття 3-річної кредитної програми Extended Fund Facility (EFF, механізм розширеного кредитування) на 12 млрд доларів, або 8,60 млрд спеціальних прав запозичення.

Угода має затвердити рада директорів МВФ протягом найближчих тижнів, повідомляють на сайті фонду. Мета програми - підтримка економічні реформи в Єгипті, які повинні відновити макроекономічну стабільність і забезпечити впевнене і стабільне зростання ВВП. Цей комплекс заходів включає, зокрема, введення податку на додану вартість і перегляд енергетичних субсидій з метою перенаправлення коштів на інші цілі - освіту та охорону здоров'я. Також Єгипет зобов'язався зробити більш гнучкою свою валюту - єгипетський фунт. Програма також спрямована на поліпшення доступу до іноземної валюти, підтримку експорту і туристичної галузі, залучення прямих іноземних інвестицій.

Наріжним каменем програми МВФ називає соціальний захист єгипетського населення. Країна повинна урізати бюджетні витрати на деякі програми і направити їх на спеціальні продовольчі субсидії та цільові соціальні виплати. Єгипет, наприклад, зобов'язався не скорочувати і нарощувати підтримку страхування та медичного забезпечення для бідних, розробити план поліпшення шкільного харчування.

Переговори про надання фінансування, які вела місія МВФ на чолі з Крісом Джарвісом, тривали лише два тижні.

Нагадаємо, 2015 року програму EFF на 17,5 млрд доларів отримала Україна. В її рамках вона одержала два транші на 5 млрд і 1,7 млрд. Третій транш очікується наприкінці серпня - на початку вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram