ГоловнаСвіт

НАТО: питання про вихід Туреччини з Альянсу на порядку денному не стоїть

"Туреччина - цінний союзник, який робить значний внесок у загальні зусилля НАТО"

НАТО: питання про вихід Туреччини з Альянсу на порядку денному не стоїть
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Питання про можливе припинення співпраці Туреччини з блоком НАТО не стоїть на порядку денному.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря НАТО, яку розміщено на сайті Альянсу.

Відповідна заява Альянсу стала реакцією на повідомлення про те, що Туреччина розглядає для себе можливість виходу з НАТО.

"З огляду на спекулятивні повідомлення у ЗМІ про позицію НАТО з приводу невдалого перевороту в Туреччині і членства Туреччини в НАТО, дозвольте мені окреслити чітку позицію Альянсу. Туреччина - цінний союзник, який робить значний внесок у загальні зусилля НАТО. Туреччина приймає повноправну участь в ухваленні заснованих на консенсусі рішень Альянсу на тлі найбільших викликів безпеки, з якими ми зіткнулися за ціле покоління", - йдеться в заяві.

Представник Альянсу підкреслив, що членство Туреччини в Північноатлантичному блоці "не ставиться під сумнів".

У тексті повідомлення затверджується, що "Альянс прагне до колективної оборони і заснованої на принципах демократії, свободи особистості, прав людини і верховенства закону". Як випливає із заяви, в НАТО розраховують на те, що Туреччина і надалі продовжить робити свій вклад до військового блоку, а у відповідь може розраховувати на солідарність і підтримку НАТО.

Нагадаємо, в ніч на 16 липня у Туреччині сталася спроба військового перевороту. Однак влада Туреччини незабаром взяла ситуацію під контроль. Загалом у результаті спроби перевороту загинули 246 осіб, понад 2,1 тисячі отримали поранення. Близько 60 тисяч військових, поліцейських, суддів, держслужбовців і вчителів відсторонили від посад, затримали. Декотрі перебувають під слідством. Після цього президент Туреччини оголосив про введення надзвичайного стану терміном на три місяці.

За останніми даними, організатори перевороту в Туреччині планували замінити Ердогана на екс-командувача ВПС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram