ГоловнаСвіт

Ердоган заявив про відновлення проектів "Турецький потік" і АЕС "Аккую"

Туреччина і Росія відновлюють співпрацю.

Ердоган заявив про відновлення проектів "Турецький потік" і АЕС "Аккую"
Владимир Путин и Реджеп Тайип Эрдоган, 9 августа 2016 года
Фото: EPA/UPG

Анкара прийняла позитивне рішення щодо відновлення проектів "Турецький потік" і будівництва атомної електростанції "Аккую".

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час спільної прес-конференції з російським колегою Володимиром Путіним, повідомляє РИА Новости.

За його словами, Туреччина готова забезпечити поставки газу в Європу по "Турецькому потоку" в разі відновлення цього проекту.

Новий маршрут доставки вуглеводнів мав замінити проект "Південний потік", який було забраковано Європейською комісією. Передбачуваний маршрут "Турецького потоку" - по дну Чорного моря до Туреччини і далі до європейських країн.

Проект "Турецький потік" у грудні 2015 року було заморожено на тлі погіршення російсько-турецьких відносин після того, як Туреччина збила російський Су-24.

Крім того, Ердоган заявив, що Туреччина готова надати статус стратегічної інвестиції проектованій спільно з Росією АЕС "Аккую".

"Ми готові надати статус стратегічної інвестиції проекту "Аккую", в цьому питанні ми досягли домовленості", - сказав Ердоган за підсумками зустрічі з Путіним у Санкт-Петербурзі, повідомляє РИА Новости.

Міжурядову угоду РФ і Туреччини щодо співпраці в сфері будівництва та експлуатації атомної електростанції на майданчику "Аккую" в районі міста Мерсін на півдні Туреччини було підписано в 2010 році. Проект першої турецької АЕС включає в себе чотири реактори типу ВВЕР. Потужність кожного енергоблоку АЕС становить 1200 мегават. Вартість проекту, як повідомляли, становить приблизно $20 млрд.

Туреччина заявила про призупинення "Росатомом" будівництва АЕС "Аккую" в грудні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram