ГоловнаСвіт

Туреччина попередила США про погіршення відносин у разі відмови видати Ґюлена

Турецький міністр заявив про пік антиамериканських настроїв у своїй країні.

Туреччина попередила США про погіршення відносин у разі відмови видати Ґюлена
Фетхуллах Гюлен
Фото: EPA/UPG

Вашингтон ризикує погіршенням відносин з Анкарою, якщо відмовиться екстрадувати в Туреччину мусульманського богослова Фетхуллаха Ґюлена, якого турецька влада звинувачує в підготовці військового перевороту 16 липня.

Про це заявив у вівторок журналістам турецький міністр юстиції Бекір Боздаг, повідомляє "Интерфакс".

"Якщо США його не видадуть, то принесуть Туреччину в жертву терористові. США - велика країна, і я вірю, що (США - ред.) зроблять те, чого очікують від великої країни", - сказав міністр.

За його словами, антиамериканські настрої в Туреччині сягають піку у зв'язку з нинішньою позицією Вашингтона в питанні Ґюлена.

Нагадаємо, в ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба військового перевороту. Однак влада Туреччини незабаром взяла ситуацію під контроль. Після цього президент Туреччини оголосив про введення надзвичайного стану строком на три місяці.

Прем'єр-міністр Туреччини звинуватив в організації спроби військового перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Ґюлена. Турецька влада стверджує, що Ґюлен створив терористичну мережу під назвою "Паралельна держава". Сам Ґюлен засудив спробу перевороту.

Раніше у Вашингтоні попередили, що зможуть видати Ґюлена Туреччині, тільки якщо отримають переконливі докази його провини.

Як повідомляли напередодні, в Туреччині 10 іноземців затримано за підозрою у зв'язках з Ґюленом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram