ГоловнаСвіт

Окупацію Росією Донбасу не хоче визнавати не тільки Трамп, а й Обама, - WP

Американське видання наголосило, що Росія продовжує порушувати умови мирних угод з Україною.

Окупацію Росією Донбасу не хоче визнавати не тільки Трамп, а й Обама, - WP
Российская армия
Фото: EPA/UPG

Заява кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, що "Росія не піде в Україну" нагадала громадськості, що останнім часом американські ЗМІ вкрай мало повідомляють про конфлікт на сході України, куди російські війська вторглися на початку 2014 року.

Про це йдеться в редакційній статті впливової американської газети The Washington Post.

Як зазначають автори статті, поки увага Заходу зосереджена цього літа на інших питаннях, "Росія і її представники постійно посилювали бої" на Донбасі.

За даними ООН, у червні-липні під час бойових дій на Донбасі загинули 20 цивільних, 122 отримали поранення. Крім того, українська армія повідомила про щонайменше 13 убитих військовослужбовців. Більшість із них загинули в результаті обстрілу важкою зброєю, включаючи артилерійські снаряди та "Гради", які заборонені відповідно до двох мирних угод, укладених Росією й Україною. Крім кількох коротких періодів, Росія ніколи не дотримувалася режиму припинення вогню повністю, підкреслюють міжнародні спостерігачі.

"Тим часом військові постачання ллються через східний кордон України, деякі ділянки якого контролює тільки Росія. Відповідно до заяв українських чиновників, не менш ніж 19 поїздів з військовим обладнанням перетнули кордон у липні. 2 серпня влада в Києві відзвітувала, що 30 танків, 11 бронемашин і шість "Градів" були поставлені протягом попереднього тижня. Усе це - незважаючи на зобов'язання Росії відтягнути всю таку зброю назад від лінії фронту і помістити її під моніторинг", - пише The Washington Post.

Автори зазначають, що наразі невідомо, скільки саме росіян діє в Україні, і вказують на те, що раніше НАТО та інші спостерігачі називали цифри від декількох тисяч до 10 тис. осіб.

Вони також посилаються на блог аналітика Пола Гобла з Jamestown Foundation, який писав, що агенти режиму Путіна в окупованому Донбасі "перебувають у військових частинах, політичних організаціях, газетах і радіостанціях, а також в інших установах", де вони "передають накази з Москви і контролюють весь уряд і військові операції".

Українська розвідка назвала імена десятків російських офіцерів, які діють в окупованому регіоні, - йдеться в редакційній статті. "Один з них, якого спіймали 11 липня - командир Олексій Седіков - заявив в опублікованому на YouTube відео, що росіяни займають багато керівних посад, такі як командир батальйону і заступник начальника штабу".

У статті WP зазначено, що не повинно дивувати, що між військовими кампаніями Росії в Україні і Сирії є багато спільного.

"Путін застосовував хитрість, обман і брехню, щоб прикрити операції і їхні цілі. Під час переговорів і конференцій з західними дипломатами його представники постійно погоджувалися на мирні плани, тоді як російські наземні сили продовжували артилерійські обстріли та бомбардування", - пише видання.

При цьому, як наголошують у статті, реакція на все це адміністрації Барака Обами стала болісно відомою. За посередництва державного секретаря США Джона Керрі опрацьовуються плани припинення вогню; коли Росія їх порушує, Керрі обурюється - повертається в Москву, де укладає чергову угоду.

"Президент Обама продовжує наполягати, як минулого тижня, що закінчити конфлікт можна шляхом співпраці з Росією. Бараку Обамі, мабуть, незручно визнати ймовірність того, що Володимир Путин не зацікавлений і не має наміру серйозно співпрацювати зі США в Україні чи в Сирії. Шкода, що, як виявляється, не тільки Дональд Трамп заперечує очевидне", - резюмували автори редакційної статті The Washington Post.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram