ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІДІЛ убили 85 осіб в Іраку

У заручниках екстремістів залишаються сотні іракських сімей.

Бойовики ІДІЛ убили 85 осіб в Іраку
Боевики "Исламского государства"
Фото: EPA/UPG

У провінції Кіркук на півночі Іраку бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) убили 85 місцевих жителів.

Про це повідомило шиїтське ополчення країни, передає телеканал Al Sumaria.

Як повідомив один з командирів ополчення Джебар аль-Маамуні, масова розправа була здійснена в Хавіджі. За інформацією розвідки, серед загиблих є жінки і діти.

Зараз у заручниках екстремістів, під контролем яких із червня 2014 року перебуває зокрема і провінційне місто Хавіджа, - сотні сімей. Цим людям також загрожує розправа, зазначив аль-Маамуні. Він закликав урядові сили й ополчення до активних дій для звільнення населеного пункту.

За даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, 4 серпня бойовики ІДІЛ узяли в полон близько 3000 цивільних.

Велика частина провінції Кіркук потрапила під контроль ІДІЛ після того, як це угруповання завдало поразки іракським військам на півночі країни. Однак однойменна столиця провінції відразу після відступу іракських підрозділів перейшла під контроль курдських формувань, які утримують її досі.

У червні збройні сили Іраку за підтримки шиїтських ополченців й авіації коаліції, очолюваної США, почали контрнаступ, відбивши в ісламістів частину захоплених територій. У боях за місто Фаллуджа бойовики перешкоджали втечі мирних жителів із населених пунктів, використовуючи їх надалі як "живий щит".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram