ГоловнаСвіт

У Молдові затримали трьох керівників Нацбанку

Справа пов'язана з затриманим декілька днів тому в Києві бізнесменом В'ячеславом Платоном.

У Молдові затримали трьох керівників Нацбанку
Фото: politeka.net

Співробітники антикорупційної прокуратури Молдови затримали трьох керівників Національного банку, повідомляє Укрінформ.

Затриманих підозрюють у службовій недбалості, яка спричинила відмивання близько 20 млрд дол.

"Підставою для затримання всіх трьох співробітників Національного банку стали матеріали слідства і заяви свідків у справі про відмивання 20 мільярдів доларів. Банківські транзакції були проведені в період із 2010-го по 2014 рік. Затримані перебувають в ізоляторі тимчасового тримання Національного центру боротьби з корупцією", - повідомили в антикорупційній прокуратурі.

Кого саме з керівників Нацбанку затримали, не уточнювали. Однак молдовські ЗМІ з посиланням на власні джерела написали, що затримані - колишній заступник голови Національного банку Молдови Емма Тебирце, керівник департаменту з фінансового нагляду Матей Дохотару і голова департаменту з фінансових авторизацій Володимир Цуркан.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, гроші відмивали через комерційний банк, що його контролював затриманий кілька днів тому в Києві бізнесмен В'ячеслав Платон.

Якщо провину затриманих буде доведено, їм загрожує тюремне ув'язнення терміном до шести років.

Як повідомляли 26 липня, в Україні затримано скандального молдовського бізнесмена В'ячеслава Платона, якого підозрюють у причетності до найбільшої банківської афери в себе на батьківщині. Під час затримання у Платона при собі був підроблений паспорт громадянина України.

За даними слідства, він міг бути координатором виведення грошей з молдовського Banca de Economii, а його особиста вигода становила 800 мільйонів леїв (40 млн доларів США).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram