ГоловнаСвіт

Від Трампа відвертаються соратники по Республіканській партії

Рейтинг Трампа підірвав скандал із критикою сім'ї військовослужбовця.

Від Трампа відвертаються соратники по Республіканській партії
Трамп

Передвиборна кампанія кандидата в президента США Дональда Трампа розчаровує багатьох членів Республіканської партії, від якої він висувається.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Тижневий конфлікт між Дональдом Трампом і Хізром та Газалою Ханами, батьками військовослужбовця-мусульманина, який загинув в Іраку, провокує все більше число республіканців до публічної критики на адресу мільярдера. І це не може не привернути уваги громадськості до напруження у відносинах між лідерами партії, зазначає видання.

Мег Вітмен, видатна менеджерка, яка 2010 року невдало балотувалася на посаду губернатора Каліфорнії, у вівторок сказала в інтерв'ю The New York Times, що буде підтримувати і збирати кошти для кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон, охарактеризувавши Трампа як "ганебного демагога". Член Палати представників від штату Нью-Йорк Ричард Ханна став першим діючим конгресменом-республіканцем, який висловив підтримку Гілларі Клінтон, підкресливши, що "обурений" словами Трампа про сім'ю Ханів.

Ханна виступив із заявою про публічну підтримку Клінтон через кілька годин після того, як діючий президент США Барак Обама зробив безпрецедентний для лідера країни крок, відкрито виступивши проти одного з кандидатів у президенти: назвавши Трампа "непридатним для служіння" країні в ролі верховного головнокомандувача.

Трамп і собі заявив, що критика з боку президента - "честь" для нього. При цьому він також заявив, що Обама не знає, що робить, і охарактеризував його як "слабкого президента".

Конфлікт почався після того, як Хізр Хан, батько загиблого військовослужбовця, засудив Трампа за пропозицію заборонити мусульманам в'їзд у США. Хан сказав, що якби такий закон був чинним, його син ніколи не зміг би служити в американській армії. У відповідь Трамп розкритикував сім'ю загиблого військового, припустивши, що його матір ані слова не сказала під час Демократичного з'їзду, тому що "їй не дозволили". Трамп продовжує наполягати на тому, що висловлені ним критичні зауваження небезпідставні, а ЗМІ просто зобразили його в непривабливому вигляді.

Лідери Республіканської партії зазначили, що, незважаючи на відмінності в політичних поглядах, республіканцям слід з повагою поставитися до батьків загиблого військового.

Історик Алан Ліхтман з Американського університету сказав "Голосу Америки", що оцінка, яку Обама виніс Трампу, не має прецедентів. "За всю новітню історію США я не пам'ятаю випадку, щоб діючий президент назвав кандидата в президенти "непридатним" для служіння своїй країні".

За словами Ліхтмана, йому часто доводилося чути, щоб діючі президенти критикували кандидатів від іншої партії, але він не може пригадати жодного випадку, щоб кандидата назвали "непридатним" для служіння країні чи неготовим до нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram