ГоловнаСвіт

Спікер Сенату Польщі застеріг Україну від ухвалення постанови про геноцид

На думку Карчевського, лише діалог дасть надію на порозуміння між українцями і поляками на тему спільної історії

Спікер Сенату Польщі застеріг Україну від ухвалення постанови про геноцид
Фото: poland-ukraine.com.ua

Маршал Сенату Польщі Станіслав Карчевський застеріг від ухвалення Верховною Радою постанови про геноцид стосовно українців, вчинений поляками.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На його думку, було б "погано", якби український парламент це зробив, і лише діалог може дати надію на порозуміння між українцями і поляками на тему спільної історії.

Спікер додав, що Польща повинна говорити правду про Волинську трагедію, тому ухвалення постанови польським парламентом про визнання його геноцидом було свідченням цього.

"Треба йти до істини. Ми зробили сміливий і рішучий крок, тому що те, що зробили українці, було геноцидом", - сказав Карчевський в ефірі Radio Jedynka.

Спікер додав, що зустрічі з українськими політиками показали, що хоча вони не хочуть відверто розмовляти про трагічні події на Волині, відносини Варшави і Києва хороші.

Нагадаємо, раніше в українському парламенті було зареєстровано проект постанови авторства позафракційного депутата Олексія Мусія, у якій пропонується встановити 24 березня Днем пам'яті українців - жертв геноциду, вчиненого Польською державою. "Полонізація, пацифікація, депортація і фізичне знищення мирних українців Східної Галичини, Волині та Закерзоння - це суть реальної антиукраїнської державної шовіністичної політики Польщі протягом першої половини минулого століття", - йдеться, зокрема, в постанові.

11 липня Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом поляків і встановив цей день Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram