ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністром Непалу став колишній маоїстський бойовик

Кандидатура маоїстів була єдиною, внесеною на голосування

Прем'єр-міністром Непалу став колишній маоїстський бойовик
Пушпа Камал Дахал
Фото: EPA/UPG

Парламент Непалу більшістю голосів обрав прем'єр-міністром країни лідера маоїстів, відомого під прізвиськом "Лютий".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Пушпа Камал Дахал, лідер Об'єднаної комуністичної партії Непалу (маоїстської), був обраний головою уряду за підтримки найбільшої партії "Непальський конгрес" і Об'єднаного демократичного фронту мадхесі. За нього проголосували 363 депутати з 595. Кандидатуру 61-річного Дахала, відомого також під прізвиськом "товариш Прачанда" ("Лютий"), була єдиною, внесеною на голосування.

Камал Дахал - виходець з родини селян-брахманів. Він закінчив університет, вивчившись на агронома, працював шкільним вчителем в селі. Під впливом марксистських ідей приєднався до революціонерів-маоїстів, вступив в комуністичну партію, у 1986 році став її генсеком і зумів консолідувати навколо себе численні ліворадикальні угруповання, створивши єдину ліву опозицію. Брав участь у громадянській війні в Непалі, де і заслужив своє прізвисько.

Він відомий як автор специфічної доктрини непальського комунізму - "Шляхи Прачанди", заснованої на ідеях Карла Маркса, Володимира Леніна, Йосипа Сталіна і Мао Цзедуна. Після того як у 2008 році впала монархія, Пушпа Камал Дахал став першим прем'єр-міністром республіки Непал, однак незабаром пішов у відставку через відмову президента звільнити головнокомандувача непальською армією, який порушив умови мирної угоди.

Його повернення на пост прем'єра стало результатом винесення парламентом вотуму недовіри прем'єр-міністру Кхадгі Прасаду Шармі Олі, лідеру Комуністичної партії Непалу (об'єднаної марксистсько-ленінської).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram