ГоловнаСвіт

Gazeta Wyborcza: Росія готується до великої війни і стягує війська до кордону України

Москва відправляє до українського кордону солдатів, ракети і літаки.

Gazeta Wyborcza: Росія готується до великої війни і стягує війська до кордону України
Российская армия
Фото: EPA/UPG

До кінця року Збройні сили Росії збираються провести близько 4000 маневрів.

Про це розповів заступник міністра оборони генерал Дмитро Булгаков, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Уже 15 серпня пройдуть навчання "Кавказ 16" за участю військових частин Південного військового округу, який розташований впритул до кордону України.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу також похвалився тим, як зміцнює сили біля українських кордонів, нагадує видання.

За словами Шойгу, оскільки "загроза з боку України і НАТО зростає", російська армія сформувала в Південному окрузі чотири нові дивізії і дев'ять бригад. Крім того, поблизу України Москва вирішила розмістити ракети класу "Іскандер". Тим часом військово-морські сили в регіоні отримали ракети "Бастіон" і "Бал", а також протиповітряні ракети С-400 "Тайфун".

За словами Шойгу, загалом частини Південного округу за останні два роки отримали близько 4000 нових бойових машин, літаків і різного типу ракет.

Зі свого боку військовий експерт Віктор Мураховський звертає увагу, що Шойгу обманює, коли говорить про чотири нові дивізії біля кордону України. Абсолютно новими можна назвати лише дві з них: 150-ту Ідрицько-Берлінську дивізію, яка свою назву успадкувала від тієї, що "70 років тому підняла радянський прапор над Рейхстагом", а також розміщену в окупованому Криму дивізію протиповітряної оборони, озброєну ракетами С-400.

Ще дві - це старі дивізії, які в результаті реформи армії, розпочатої 2008 року міністром оборони Анатолієм Сердюковим, були перетворені на військово-повітряні військові частини. А зараз їхній статус повернули, оскільки Москва намагається розгорнути свої Збройні сили на заході.

Кремль остаточно відкинув плани Сердюкова, який намагався підготувати Росію до внутрішніх конфліктів, зокрема на Північному Кавказі чи в Центральній Азії. Він відмовився від дивізій і полків. Головною бойовою одиницею російської армії стала бригада солдатів із трьох-чотирьох мотострілецьких батальйонів, посилених власною артилерією, системами комунікації, розвідувальним блоком і тиловими службами. Такі бригади могли діяти самостійно на полі бою, не чекаючи на підтримку основних сил.

Але сьогодні Росія змінила підходи. Вона повертає дивізії й армії. Про те, як Москва будує свій "український фронт", написав нещодавно російський тижневик "Ведомости" з посиланням на московського військового експерта Руслана Пухова. Він нагадав, що поблизу північного кордону України розміщено сили створеної рік тому Першої танкової армії. На півдні Росія створює 20-ту армію. Також у планах Москви створити в регіоні ще одну нову армію.

"Сенс цих змін очевидний: на кордоні з Україною, де ще три роки тому не було зовсім військ, російська сторона створює три великі сухопутні групи для раптового наступу в напрямку Києва, який розташований від кордону всього за 270 кілометрів. А на півдні - для створення міцних лещат й оточення головних сил української армії на Лівобережній Україні", - пояснив Пухов.

Він розповів Gazeta Wyborcza, що, незважаючи на те, що говорять на Заході, мобілізація Збройних сил Росії біля кордону України незрівнянно більша, ніж біля кордонів країн Балтії чи Польщі. "У Калінінградській області зараз немає жодних "Іскандерів". Розміщена там 152-га ракетна бригада залишається єдиною нашою частиною, озброєною старими "Точками-У", й не отримала ще нових ракет", - сказав Пухов.

Минулої п'ятниці в бюлетені "Незалежний військових погляд", який отримують усі частини російської армії, відкрито було написано: "Росія не виключає великої війни. Україна стає нашим стратегічним ворогом". І нібито саме тому Москва відправляє потужні сили на український кордон.

Росія також зміцнює позиції на середньому заході біля кордону Білорусі. Із середини минулого року під Смоленськом почала службу 144-та моторизована піхотна дивізія. До її складу входить полк танків, три полки піхоти, полк артилерії, а також протиповітряної і протиракетної оборони. У цілому там базується близько 10 тис. солдатів.

Раніше видання The National Interest писало, що надмірна мілітаризація лише зашкодить боєздатності російської армії через недостатню кількість резервістів і скромні можливості російської економіки.

У березні голова Пентагону Ештон Картер озвучив п'ять глобальних стратегічних проблем для США. На перше місце він поставив Росію. Зі свого боку голова МЗС Британії Філіп Хеммонд назвав Росію загрозою і викликом всьому світу.

Як повідомляли раніше, військові видатки Росії у 2015 році виросли майже на 50%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram