ГоловнаСвіт

WSJ: США таємно відправили літак з $400 млн готівкою в Іран у січні

WSJ: США таємно відправили літак з $400 млн готівкою в Іран у січні
Фото: alternativechannel.org

Адміністрація президента США Барака Обами в січні таємно переправила $400 млн готівкою в Іран, що в часі збіглося зі звільненням владою в Тегерані чотирьох затриманих раніше американських громадян.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дані американських і європейських чиновників, а також працівників Конгресу США.

Джерела видання розповіли, що дерев'яні коробки, набиті євро, франками та іншою валютою, відправили в Іран на вантажному літаку без відмітних знаків. За їхніми даними, США отримали гроші у центробанках Нідерландів і Швейцарії.

За інформацією WSJ, ці гроші були частиною суми в $1,7 млрд, яку США зобов'язані повернути Ірану у зв'язку з подіями 35-річної давнини: тоді останній шах Ірану Мохаммед Пехлеві купив у США партію зброї, але її так і не доставили в країну через ісламську революцію. Гроші не повернули.

Високопоставлені американські чиновники в бесіді з газетою заперечували будь-який зв'язок між звільненням затриманих американців і відправленням готівки, зазначаючи, що ці дві події відбулися одночасно лише випадково.

Однак джерела газети також заявили, що представники Ірану на переговорах про долю затриманих згадували гроші.

З моменту відправлення грошей розвідка іранських "Вартових револіції" заарештувала ще двох американців іранського походження. В останні місяці Тегеран також затримав громадян Франції, Канади та Великобританії, нагадує WSJ.

Як повідомлялося раніше, іранські хакери зламали 15 мільйонів акаунтів у Telegram.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram