ГоловнаСвіт

Трамп у разі перемоги навряд чи реалізує свої заяви щодо визнання Криму, - Джон Гербст

Близькі до Трампа люди вкажуть йому на безвідповідальність і суперечливість такого кроку

Трамп у разі перемоги навряд чи реалізує свої заяви щодо визнання Криму, - Джон Гербст
Джон Хербст

Дональд Трамп в разі його перемоги на президентських виборах навряд чи реалізує свої заяви щодо визнання Криму, проте його президентство може призвести до погіршення відносин США з Європою, а також до ослаблення політики в питанні реваншистських настроїв Кремля.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua у рамках проведеного опитування заявив надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003-2006), директор Євразійського центру ім.Д.Патрічіу при Атлантичній раді (США) Джон Гербст, коментуючи заяву кандидата у президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа.

«Містер Трамп каже багато всього, і, можливо, якщо його оберуть президентом, він не діятиме у багатьох із цих питань. Але, судячи з того, що він сказав, його президентство може вести значно слабшу політику щодо реваншистських настроїв Кремля», - сказав Джон Гербст.

Екс-посол нагадав, що Дональд Трамп казав «своєрідні, необізнані і безвідповідальні речі про Росію, Україну і НАТО». «В один момент він стверджував, що Росія не вторгалася в Україну, хоча Росія і "анексувала" Крим. Сьогодні він намагався піти від цієї заяви. Він також публічно висловлював сумніви щодо захисту союзників по НАТО від агресії, якщо вони не витрачають 2% ВНП на оборону. Це безвідповідально і навіть небезпечно», - вважає Гербст.

Він не зміг відповісти, чи існує ймовірність того, що в разі обрання Трампа президентом США Вашингтон перегляне свою позицію щодо Криму аж до визнання його російським. «Складно сказати. Чинити так було б безвідповідально і суперечливо. Підозрюю, що будуть близькі до містера Трампа люди, які вкажуть на це. Але хто знає, яким буде його остаточне рішення», - сказав він.

При цьому Гербст вважає, що в разі перемоги Трампа відносини США і Європи можуть ускладнитися. «Містер Трамп добре відгукувався про націоналістичні сили в Європі, які у Великобританії привели до "Брекзиту". Якщо він як президент буде проводити політику, що заохочує ці сили, відносини США з ЄС ускладнюватимуться», - вважає екс-посол.

Відповідаючи на питання про те, як у цій ситуації поводитися Україні, Джон Гербст сказав: «Українським лідерам слід продовжувати оборонну політику, що полягає у блокуванні нинішньої агресії Москви; ухвалити закони для проведення виборів на окупованих територіях, але за умови, що всі російські війська і обладнання буде виведено з цих територій; і проводити реформи енергійніше, ніж це робиться у цей момент».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram