ГоловнаСвіт

Діяльність сайту "Миротворець" повинна бути розширена і на Придністров'я, - журналіст

Співробітники "КДБ" Придністров'я повинні відчувати невідворотність покарання за свої злочини.

Діяльність сайту "Миротворець" повинна бути розширена і на Придністров'я, - журналіст
Фото: www.peregovory.org

Діяльність сайту "Миротворець" з виявлення осіб, які вчинили злочини стосовно українців, повинна бути поширена також і на Придністров'я.

Про це написав молдовський і придністровський журналіст, колишній політичний в'язень Сергій Ільченко в статті "Як у Придністров'ї зникають люди" на LB.ua.

«Сьогодні умови в регіоні такі, що ніяка звичайна правозахисна діяльність там неможлива. Робота з захисту прав людини в "ПМР" має будуватися за зразком тієї роботи, яку ведуть українські волонтери на окупованих територіях. Ця робота перш за все має бути спрямована на виявлення учасників таких каральних формувань, на встановлення їх даних і на створення бази цих злочинців - за зразком сайту "Миротворець"», - пише Ільченко.

За його словами, тільки відштовхуючись від такої бази можна поліпшити ситуацію з репресіями в Придністров'ї. «Тому що поки ті, хто тероризують людей, нічого не бояться - їх нічого не стримує. А страх неминучої і абсолютно реальної розплати може хоча б частково охолодити цих негідників. Придністров'ю життєво необхідний свій власний "Миротворець" - або філія на наявному українському "Миротворці"», - вважає журналіст.

На думку Ільченка, абсолютна більшість населення придністровського регіону фактично є заручниками в руках вузького кола осіб, які захопили там владу на початку 1990-х. Залякування, терор і просто фізичне знищення всіх супротивників режиму, а починаючи з 2014 року - і всіх прихильників України, є постійною практикою влади Тирасполя. При цьому роль "ескадронів смерті" грає "КДБ ПМР", число жертв якої за 25 років існування сепаратистського анклаву йде вже на тисячі.

«За чверть століття терору люди в "ПМР" залякані і майже втратили здатність чинити опір. Вони бачать, що ні Молдова, ні Україна не борються по-справжньому проти тих, хто творить беззаконня. Немає ні персональних санкцій, ні персональних кримінальних справ доведених до суду і вироку. Ні, зрештою, навіть спроб юридично закріпити за "КДБ ПМР" статус злочинної організації. А між тим це саме злочинна організація», - наголошує Ільченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram