ГоловнаСвіт

Росія і Китай проведуть спільні навчання в спірному Південно-Китайському морі

У Міноборони КНР стверджують, що маневри не спрямовані проти будь-якої іншої держави.

Росія і Китай проведуть спільні навчання в спірному Південно-Китайському морі
Военные учения (Архив)

Росія і Китай проведуть у вересні "пересічні" військово-морські навчання в Південно-Китайському морі, яке стало предметом суперечки із Заходом.

Про це повідомляє Міноборони КНР, передає агентство Рейтер.

При цьому китайське відомство наголошує, що маневри не спрямовані проти будь-якої іншої держави.

"Це звичайні навчання збройних сил двох країн, спрямовані на зміцнення російсько-китайського стратегічного партнерства, - сказав на прес-конференції офіційний представник Міноборони КНР Ян Юйцзюнь. - Навчання не спрямовані проти третіх країн".

За словами представника Міноборони КНР, між Китаєм і Росією налагоджено всебічне стратегічне партнерство, і вони вже провели кілька навчань цього року.

"Ці навчання поглиблюють взаємну довіру і розширюють співробітництво, збільшують можливості спільної боротьби із загрозами безпеці та сприяють збереженню регіонального та глобального миру і стабільності", - сказав він.

Раніше в липні Гаазький трибунал ухвалив, що Китай не має історичних прав на Південно-Китайське море. Пекін відмовився брати участь у Гаазькому процесі і відкинув вердикт, нагадавши про свою військову міць у регіоні. Нафта стрибнула в ціні більш ніж на $1 на тлі звісток із Гааги - в багатій на ресурси акваторії сходяться ключові торгові шляхи і геополітичні інтереси.

Китай претендує на більшу частину багатих на ресурси вод Південно-Китайського моря, через які щорічно здійснюється торгівля на суму близько $5 трильйонів. Претензії на спірні території також висувають сусідні Бруней, Малайзія, Філіппіни, Тайвань і В'єтнам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram