ГоловнаСвіт

Палестинський лідер подасть у суд на Британію за створення Ізраїлю

Нетаньягу передрік провал палестинського позову в міжнародному суді.

Палестинський лідер подасть у суд на Британію за створення Ізраїлю
Махмуд Аббас
Фото: EPA/UPG

Палестинський лідер Махмуд Аббас має намір подати в суд на Великобританію за створення держави Ізраїль.

Про це пише The Independent.

За словами голови МЗС Палестини Ріяд аль-Малікі, який виступав на саміті Ліги арабських держав (ЛАД) у мавританській столиці Нуакшот, Аббас подасть позов до Лондону в міжнародний суд. Палестинський лідер звинувачує Великобританію в публікації декларації Бальфура в 1917 році і "підтримці ізраїльських злочинів".

Аббас стверджує, що британська влада відповідальна за "безвідповідальні обіцянки, що призвели до масового переселення євреїв на землі батьків і дідів" палестинців. "Цю обіцянку дали ті, кому ця земля не належала, тим, хто її не заслужив", - заявив палестинський лідер, кажучи про дії Лондона столітньої давності. Аль-Малікі закликав країни-члени ЛАД підтримати позов Аббаса.

Влада Ізраїлю вже прокоментувала заяву керівництва Палестини. Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньягу передрік провал позову в міжнародному суді і зазначив, що "ідея Аббаса в черговий раз демонструє, що в основі арабо-ізраїльського конфлікту лежить небажання палестинців визнати існування єврейської держави в принципі".

Декларація Бальфура - офіційний лист, який спрямував 2 листопада 1917 року міністр закордонних справ Британської імперії Артур Бальфур лорду Уолтеру Ротшильду. У тексті згадується намір створити в Палестині "національний осередок для єврейського народу". Через кілька місяців декларацію підтримали Франція, Італія і США, а 24 квітня 1920 року декларацію затверджено як основу післявоєнного врегулювання в Палестині.

Палестино-ізраїльський конфлікт загострився в жовтні 2015 року. З цього часу було вбито більш як 30 ізраїльтян і двоє американських туристів. Ізраїльські війська застрелили щонайменше 200 палестинців, більшість з яких, згідно із заявами ізраїльської влади, були бойовиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram