ГоловнаСвіт

​Хакери з Росії атакували пошту американського розслідувача діяльності екс-радника Януковича Пола Манафорта, - YahooNews

Злому, в якому підозрюють ФСБ і ГРУ, зазнала вся пошта штабу Демократичної партії

​Хакери з Росії атакували пошту американського розслідувача діяльності екс-радника Януковича Пола Манафорта, - YahooNews
Пол Манафорт
Фото: EPA/UPG

Лише через тиждень після початку розслідування про зв'язки радника Трампа Пола Манафорта з проросійськими політичними лідерами в Україні, консультант Демократичного національного комітету (далі - DNC) Олександра Чалупа зіткнулася з попередженнями про злом її поштової скриньки на Yahoo.

Про це написав журналіст Міхаель Ісікофф у своєму розслідуванні «Імовірна російська атака на Демократичний національний комітет розширюється - тепер включає емейли співробітниці, яка розслідує справу Манафорта», опублікованому на YahooNews.

Журналіст розповідає, що після входу у свою пошту вона отримала у «спливаючому вікні» попередження від команди безпеки Yahoo: «Ми підозрюємо, що ваш обліковий запис був об'єктом уваги осіб, спонсованих державою».

Попередження від Yahoo про злом
Попередження від Yahoo про злом

Представник Yahoo повідомив, що такими «спливаючими» попередженнями перед входом у свій аккаунт пошти компанія повідомляє клієнтів тільки тоді, коли має переконливі докази «державної підтримки» кібератаки.

Чалупа швидко попередила високопоставлених чиновників DNC. «Щойно я почала копати на Манафорта, ці повідомлення стали повсякденним явищем на моєму акаунті Yahoo, попри часту зміну пароля», - вона написала ще 3 травня у листі на електронну пошту директора з комунікацій в DNC Луїса Міранди, який містив прикріплений скріншот повідомлення від системи безпеки Yahoo.

Чалупа в інтерв'ю для YahooNews зазначила, що була в тісному контакті з джерелами у Києві, в тому числі авторами журналістських розслідувань, які надали їй інформацію про політичні і ділові відносини Манафорта в Україні та Росії.

Листи Чалупи - це лише одні з 20 тисяч розкритих листів, пов'язаних із DNC, які завантажили на WikiLeaks. Але це перша ознака того, що охоплення хакерів, котрі проникли в DNC, розширилося поза межі офіційних облікових записів електронної пошти посадових осіб комітету і включає їхню особисту електронну пошту та контент на їхніх смартфонах.

Демократичний національний комітет (DNC)
Демократичний національний комітет (DNC)

Відповідаючи на закиди у тому, що «російські державні суб'єкти» зламали DNC, щоб допомогти Трампу за його співчутливі коментарі з приводу президента Росії Володимира Путіна, Манафорт у неділю спростував ці звинувачення, назвавши їх «абсурдними» і «божевільними».

YahooNews цитує джерело в Демократичній партії, яке має відомості внутрішнього розслідування злому електронних листів і стверджує, що «це були росіяни».

Крім того, в середині червня Демократична партія вже зазнавала кібератаки - залучена DNC фірма з безпеки CrowdStrike повідомила, що простежила хакерів, пов'язаних із російськими спецслужбами ФСБ і ГРУ. Компанія також відзначила сильну схожість між нападом на DNC і попередніми кібервторгненнями в Білий дім, Держдепартамент і Кабінет начальників штабів.

При цьому не відомо, як ці електронні листи, якщо дійсно за атакою стоять росіяни, потрапили до Wikileaks. Деякі коментатори зауважили, що засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж в минулому вів ток-шоу на пропагандистському рупорі Кремля - телеканалі «Раша Tудей».

Адміністрація Обами сприймає питання злому пошти цілком серйозно. «TheWashingtonPost» повідомила в понеділок, що представники Білого дому провели нараду високого рівня безпеки. Партійні чиновники конфіденційно підштовхують Білий дім публічно звинуватити Росію в кібератаках - аналогічно, як це було у ситуації з Північною Кореєю і Китаєм, коли ті вдерлися у комп'ютерні мережі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram