ГоловнаСвіт

Генерал НАТО заявив, що Путін готовий почати Третю світову війну

Єдиним способом стримати РФ від початку конфлікту зі Східною Європою є значне збільшення чисельності військ у Польщі.

Генерал НАТО заявив, що Путін готовий почати Третю світову війну
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін може почати Третю світову війну в будь-який момент. А протягом декількох годин він може прийняти рішення про вторгнення в Польщу.

Про це заявив британський генерал сер Річард Шіррефф, який був заступником головнокомандувача збройних сил в Європі (SHAPE). В опублікованому звіті військовий зазначає, що російський президент загалом уже має достатні сили, щоб почати захоплення Східної Європи, повідомляє Польське Радіо.

У доповіді під назвою "Озброєння для відлякування. Як Польща і НАТО повинні протистояти Росії, що відроджується" наголошується, що Польща і НАТО повинні протидіяти Росії. У документі генерал Шіррефф стверджує, що "існує велика потреба зміцнення обороноздатності Польщі для зменшення бажання несподіваного нападу з боку Росії".

Звіт аналізує загрози, які створює Росія, враховуючи стратегію НАТО з особливою увагою до північно-східного регіону - Польщі та країн Балтії.

У документі містяться рекомендації щодо того, як слід реформувати польську оборону в зв'язку з новою найбільшою з часу закінчення холодної війни загрозою війни в східному регіоні НАТО.

У ньому наголошується, що протягом останніх двох років Росія стає все більш мілітаризованою країною. Конфліктами в Україні та Сирії Путін хоче відвернути увагу від погіршення стану російської економіки.

Генерал Шіррефф стверджує, що для виправдання війни із Заходом Путін може легко використовувати звичну для Росії пропаганду.

Росія вже почала низку великих військових маневрів, а масова мобілізація проходить уздовж кордону зі Східною Європою.

"Існує велика підозра, що це може стати прикриттям для справжніх переміщень військ, що дозволило б російській армії розпочати війну так швидко, що НАТО не зможе її зупинити", - наголошується в документі.

Шіррефф зазначає, що єдиним способом стримати Путіна від початку великого конфлікту зі Східною Європою є значне збільшення чисельності військ у Польщі. А це означає також масштабне розташування військ зі США і Великобританії.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг вважає, що дії Росії в Україні підривають євроатлантичну безпеку, а також відносини між сторонами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram