ГоловнаСвіт

Євроінтеграція залишається пріоритетом зовнішньої політики України, - дослідження

ЄС сам не запропонує членство, його треба домагатися - шляхом реалізації реформ і виконання Угоди про асоціацію.

Євроінтеграція залишається пріоритетом зовнішньої політики України, - дослідження
Фото: Depositphotos\mshch1

Україні не слід зупиняти євроінтеграційний курс у зв'язку з Брекзитом, ЄС буде важко відмовити Києву в перспективі членства після того, як він покаже успіх у реформах.

Про це старший аналітик Інституту світової політики Леонід Літра розповів під час презентації дослідження "Євроінтеграція після Брекзиту: якою буде стратегія України, Молдови і Грузії?".

"Драматизувати з приводу Брекзиту не слід – євроінтеграція для України, Грузії та Молдови залишається», - сказав аналітик.

За його словами, Києву треба самому прагнути інтеграції в ЄС, а не чекати на запрошення від ЄС - в ініціативному порядку від Євросоюзу його не буде ніколи.

При тому посилання на громадську думку в ЄС, що нібито населення там проти прийняття нових членів, є непереконливим: по-перше, воно неоднорідне - в 14 країнах ЄС проти надання членства Україні, але в решті 14 - «за». По-друге, громадська думка не завжди впливає на рішення політиків, на неї зважають, тільки коли вигідно політикам. "Тому вступ залежить від того, як Київ побудує відносини з Брюсселем, але головне - з Берліном і Парижем», - впевнений Леонід Літра.

Експерт переконаний, що в питанні євроінтеграції м'яч не на боці ЄС, а на боці України. "Хоча в ЄС і є скептики, але якщо ми покажемо прогрес в імплементації Угоди про асоціацію і проведенні реформ, то ЄС буде важко відмовити», - додав він.

Торкаючись питання протидії Росії євроінтеграції України, Молдови і Грузії, менеджер програм з європейської інтеграції фонду "Відкрите суспільство" (Грузія) Іване Чхиквадзе зауважив, що в усіх цих трьох країнах відбувалися або відбуваються війни, інспіровані РФ. «Росія бачить у тіні ЄС НАТО і тому хоче контролювати важливі події в «Східному партнерстві», - сказав він.

За його словами, в ЄС намагаються чути позицію Росії в питанні розширення Євросоюзу, однак "останні 10-15 років показали, що політика «не дратувати Росію» взагалі не працює». "Тому ЄС повинен змінити свою позицію стосовно Росії», - говорить Чхиквадзе.

Він переконаний, що євроінтеграція є одним із способів вирішення конфліктів у цих трьох країнах. Як приклад він назвав Придністров'я, громадяни якого намагаються отримувати паспорти Молдови - щоб мати можливість їздити в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram