ГоловнаСвіт

Порошенко висловив жаль у зв'язку з резолюцією Сейму Польщі

"Ми повинні повернутися до заповіді Івана Павла II - пробачаємо і просимо пробачення"

Порошенко висловив жаль у зв'язку з резолюцією Сейму Польщі
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко висловив жаль у зв'язку з резолюцією Сейму Польщі, у якій Волинська трагедія визнається геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти поляків.

"Шкодую про рішення польського Сейму. Знаю, багато хто захоче використовувати його для політичних спекуляцій. Ми повинні повернутися до заповіді Івана Павла II - пробачаємо і просимо пробачення. Тільки спільними кроками можемо прийти до християнського примирення і єднання. Тільки разом зможемо з'ясувати усі факти трагічних сторінок спільної історії", - сказано у фейсбуці глави держави.

Голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у свою чергу назвав рішення Сейму історичним непорозумінням.

"Рішення польського парламенту стало неприємним, але закономірним результатом наростання антиукраїнської істерії і небажання розібратися з важкою історією в Польщі, яку провокують політичні сили, котрі, зокрема, представлені в парламенті. Насправді воно не має нічого спільного зі вшануванням пам'яті загиблих, а є тільки інструменталізацією минулого конфлікту для отримання політичних дивідендів сьогодні", - написав він у своєму фейсбуці.

В'ятрович вважає, що рішення Сейму значною мірою перекреслює напрацювання польсько-українського діалогу, досягнуті дотепер. При цьому він сподівається, що цей діалог не припиниться.

Нагадаємо, польський Сейм (нижня палата парламенту) в п'ятницю, 22 липня, 432 голосами ухвалив резолюцію, у якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Згідно з рішенням, 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

Цього року виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram