ГоловнаСвіт

Британія не починатиме вихід із ЄС цього року

Новий уряд вирішив почекати з "Брекзитом".

Британія не починатиме вихід із ЄС цього року
Фото: EPA/UPG

Великобританія не буде цього року застосовувати статтю 50 Лісабонського договору, яка офіційно запускає процес виходу країни з Європейського Союзу і визначає правила цього виходу.

Про це у Високому суді заявив юрист уряду країни Джейсон Коппел, пише Бі-бі-сі.

Фактично це означає, що Британія не має наміру починати формальний вихід із ЄС цього року.

Поки що ця стаття не була застосована жодного разу. Раніше деякі прихильники виходу Британії з ЄС заявляли, що негайно починати юридичний процес виходу не обов'язково, і пропонували перед цим провести неформальні дискусії з іншими членами ЄС і Єврокомісією, щоб урегулювати основні питання і погодити часові рамки.

Представники ЄС попереджали, що не вестимуть переговорів з Лондоном на цю тему, допоки Великобританія не активує статтю 50 Лісабонської угоди.

У Британії також лунали заяви про те, що статтю 50 не слід застосовувати до президентських виборів у Франції та парламентських виборів у Німеччині (обидва голосування повинні пройти наступного року), щоб "Брекзит" не ставав темою передвиборної агітації в цих країнах.

Нагадаємо, що 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна відправити формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати понад два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram