ГоловнаСвіт

ЄС виключив запровадження безвізового режиму з Туреччиною 2016 року

Еттінгер заявив, що Брюссель не задоволений станом речей у країні після спроби перевороту.

ЄС виключив запровадження безвізового режиму з Туреччиною 2016 року
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз відкладе введення безвізового режиму з Туреччиною через жорсткі заходи, до яких влада цієї країни вдалася після спроби перевороту.

Про це заявив європейський комісар Гюнтер Еттінгер, пише Reuters.

"Проект закону зараз обговорюється в Європейському парламенті. Але я вважаю, що положення про безвізові поїздки не ухвалять до кінця року", - сказав він.

Еттінгер наголосив, що Євросоюз стурбований нинішнім станом верховенства права в Туреччині. Зокрема, єврокомісар розкритикував рішення зняти недоторканність із депутатів, що може призвести до ліквідації опозиційних партій, а також згадав про утиски свободи слова в країні і чистки, які проводять після заколоту. "Не повинно бути такого, коли неугодних уряду суддів усувають тисячами. Незалежність судової системи - це найважливіший елемент", - заявив Еттінгер.

Також єврокомісар знову порушив питання про можливе повернення вищої міри покарання в Туреччині. "Смертна кара не сумісна з нашими цінностями і нашими домовленостями. Жодна країна не зможе стати членом Євросоюзу, якщо вона вводить смертну кару", - наголосив Еттінгер.

Нагадаємо, що Туреччина разом з Косовом, Україною і Грузією мала отримати безвізовий режим цього року.

При цьому, на відміну від інших країн, Туреччина досі не виконала кількох ключових вимог. У тому числі йдеться про заходи запобігання корупції, проведення переговорів про оперативну угоду з Європолом, співробітництво з усіма країнами-членами Євросоюзу в галузі судового законодавства, приведення правил захисту даних у відповідність до стандартів ЄС і перегляд законодавства про боротьбу з тероризмом.

У березні 2016 року Туреччина і ЄС на саміті в Бельгії уклали угоду з питань біженців. Згідно з цією домовленістю, Туреччина зобов'язується повертати на свою територію біженців із європейських країн. В обмін на це Анкара мала отримати €3 млрд для розміщення мігрантів і безвізовий режим для короткострокових поїздок своїх громадян у ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram