ГоловнаСвіт

Ердоган закликав США видати Ґюлена

Сам проповідник уже тричі засудив спробу перевороту.

Ердоган закликав США видати Ґюлена
Фетулла Гюлен
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав президента США Барака Обаму видати проповідника і впливового громадського діяча Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує у причетності до спроби військового перевороту в країні.

Про це повідомляє ВВС.

"Я звертаюся до президента США. Я говорив, щоб ви або депортували цю людину, або видали нам. Але мене не почули. Тепер же після цієї спроби перевороту я знову кажу: видайте його Туреччині. Якщо ми є стратегічними партнерами, то ви повинні виконати наше прохання", - заявив Ердоган.

Барак Обама поки що не коментував прохання Туреччини про видачу Ґюлена. У заяві Білого дому, оприлюдненій у суботу, Обама закликав владу Туреччини діяти відповідно до закону, щоб не допустити подій, які можуть призвести до ескалації насильства і нестабільності.

Держсекретар США Джон Керрі раніше заявив, що, перш за все, Туреччина повинна довести провину Фетхуллаха Ґюлена в подіях минулої ночі.

Сам Ґюлен у суботу ввечері знову зробив заяву про те, що не причетний до путчу. Раніше проповідник уже двічі засуджував спробу перевороту.

Турецький уряд стверджує, ніби невдалий переворот організувала група військових, лояльних до опонента Ердогана Фетхуллаха Ґюлена. Він живе в добровільному вигнанні у США.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив у суботу, що країна, яка підтримує Ґюлена, не може бути другом Туреччини і буде вважатися військовим супротивником.

Нагадаємо, увечері 15 липня група військових заявила, що бере управління країною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вона оголосила в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

Уранці більшість заколотників здалися владі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram