ГоловнаСвіт

Теракт у Ніцці: загинули 84 особи (оновлюється)

Ще 18 перебувають у критичному стані.

У ніч із 14 на 15 липня в Ніцці вантажівка заїхала на Англійську набережну і почала чавити людей, які святкували День взяття Бастилії. Опісля водій вантажівки вийшов з машини і відкрив вогонь по перехожих, повідомляє телеканал "Дождь".

У кризовому центрі французького уряду і французькою МВС повідомили, що загинули 84 людини, ще 18 перебувають у критичному стані. За словами президента Франції Франсуа Олланда, серед загиблих було багато дітей.

Як повідомляють, вантажівка в'їхала на набережну, на якій зібралися кілька сотень людей в очікуванні салюту до Дня взяття Бастилії.

Вантажівка проїхала набережною близько двох кілометрів. Очевидці повідомили, що машина навмисно їхала зиґзаґами, щоб розчавити якомога більше людей.

Карта пересування вантажівки
Фото: tvrain.ru
Карта пересування вантажівки

Водія вантажівки застрелила поліція. Це 31-річний місцевий житель туніського походження. В автомобілі знайшли вогнепальну зброю і гранати. Чоловік не перебував під наглядом французьких спецслужб, однак був відомий поліції у зв'язку з крадіжками.

Під час своєї промови через кілька годин після події Олланд назвав атаку на Ніццу терактом і заявив, що Франція посилить свою військову активність в Іраку та Сирії. Він також продовжив на три місяці у Франції режим надзвичайної ситуації, який мав закінчитися 26 липня.

Жодне терористичне угруповання не взяло на себе відповідальності за теракт. Мотиви водія вантажівки не зрозумілі. Незрозуміло, чи міг він мати зв'язок із терористами. Розслідування теракту здійснює антитерористичний відділ прокуратури.

Оновлення. 54 дитини потрапили до лікарні Lenval після теракту в Ніцці. Вона розташована поруч із набережною, де сталася трагедія.

Також стало відомо, що внаслідок теракту загинув один українець і ще одного поранено.

Оновлення. Вантажівку, яка напередодні врізався в натовп відпочивальників на набережній у Ніцці, орендували за кілька днів до цього на південному сході Франції.

У Франції оголошено триденну жалобу - з 16 до 18 липня.

Оновлення. Ім'я водія вантажівки, який напередодні вбив 84 людей у Ніцці, - Мохамед Лагуеж Булель (Mohamed Lahouaiej Bouhlel). Його документи знайшли при ньому в кабіні. Відомо, що йому 31 рік, має туніські коріння. У нього вдома в присутності озброєних співробітників спецпідрозділу Raid провели обшук.

Оновлення. З'явилася фотографія будинку, де проводять обшук.

Фото: nicematin.com

Також стало відомо, що на початку цього року Булеля затримувала французька поліція за "незначне насильство".

Близько 13:30 за київським часом у Ніццу приїхав президент Франції Франсуа Олланд.

Оновлення. Навігацію біля Англійської набережної тимчасово заборонено. Морська середземноморська префектура заборонила в п'ятницю «навігацію суден і плавучих засобів, а також підводне занурення на ділянці завдовжки 300 метрів».

Оновлення. Поліція перевіряє на наявність вибухівки вантажівку Volvo, припарковану за сто метрів від квартири терориста, в якій проводять обшук. Команда фахівців із розмінування проводить спеціальну операцію, евакуйовано мешканців двох будинків. Відомо, що цей автомобіль також орендовано.

Фахівці з розмінування провели контрольований підрив підозрілого пакета.

Фото: nicematin.com

Оновлення. У результаті теракту загинули двоє громадянин США, дві громадянки Марокко, громадянин України, одна громадянка Росії, одна - Вірменії і одна - Швейцарії.

Оновлення. Близько десятка сусідів терориста, опитаних агентством AFP, описали орендаря квартири як "самітника" і "тишка". Чоловік зазвичай піднімався у свою квартиру з велосипедом і паркував поруч із будинком невеликий фургончик.

Він не виглядав на релігійну людину, часто носив шорти, іноді робітничі черевики, розповів один з його сусідів.

Сусідка по поверху Алексія сказала, що розмовляла з ним тільки раз, коли він вимкнув не той лічильник електрики. Багатодітна сім'я, яка живе на поверх вище, підкреслила, що молодик ніколи не відповідав на їхні привітання.

Тільки Анан - сусідка, яка мешкає на поверх нижче, - сказала, що вона побоювалася сусіда, "красивого чоловіка, який занадто витріщався на її двох дочок".

Оновлення. Згідно зі звітом про обшук у квартирі підозрюваного, чоловік жив сам. Сусіди повідомили поліцію, що мешкав він там два роки, не мав з ними жодних контактів, ніколи не вітався. Не мав друзів, це була людина потайна.

Вікна його квартири виходили на подвір'я, на сушарці для білизни висів тільки один рушник.

Сусідка описала його як людину замкнуту, мало не депресивну. Інша сусідка, Жасмін, описує його як "людину злу".

Агентство Reuters пише, що водій вантажівки родом з Мсакена (Msaken) - міста, розташованого на північному сході Тунісу. Востаннє його там бачили чотири роки тому, повідомили джерела в силових відомствах Тунісу.

У поле зору туніської влади як людина радикальних чи ісламістських поглядів він не потрапляв.

Чоловік був одружений, мав трьох дітей.

Оновлення. На YouTube-каналі агентства Associated Press з'явилося відео стрілянини по терористові, який на вантажівці протаранив натовп на набережній французького міста Ніцца.

На ньому зображено останні моменти, коли автомобіль уже зупинили. Чути, як поліцейські випустили кілька десятків куль по кабіні вантажівки, видно, як потім світять усередину ліхтариком, щоб переконатися, що терорист мертвий.

Оновлення. Під час обшуку у квартирі підозрюваного поліцейські не виявили ані зброї, ані вибухівки.

Тим часом президент Франції Франсуа Олланд відвідав поранених у лікарні.

Фото: nicematin.com

Президент України в Києві поклав квіти біля посольства Франції.

Фото: president.gov.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram