ГоловнаСвіт

Північнокорейський дипломат утік з Петербурга в Європу

Посольство КНДР у РФ почало шукати свого дипломата через 5 днів після його зникнення.

Північнокорейський дипломат утік з Петербурга в Європу

Безвісти зниклий третій секретар посольства КНДР у Росії Кім Чхор Сен полетів зі своєю сім'єю - дружиною і сином - у Білорусь, щоб потім сховатися в Європі. Поліція Петербурга простежила шлях північнокорейського дипломата до аеропорту Пулково.

Про це повідомляє "Новый день".

Увечері 6 липня в 37-й відділ поліції УМВС по Василеостровському району звернувся перший секретар посольства КНДР у РФ Санкт-Петербурзького відділення торгово-економічних відносин Юн Чжон Хо. Він написав заяву про те, що з 1 липня цього року не бачив свого підлеглого - третього секретаря посольства Кім Чхор Сена. Додатково перший секретар повідомив, що 1 липня, близько 12 години дня, його колега поїхав з роботи, від їхнього офісу, розташованого в будинку 7 по вулиці Нахімова, на службовій автомашині "Фольксваген Поло" з червоними дипломатичними номерами "087D002" 78-го регіону. На запитання, чому шеф звернувся в поліцію тільки через п'ять днів, заявник чітко відповісти не зміг.

Як повідомляє "Фонтанка", розшук дипломата було розпочато негайно, в тому числі із залученням співробітників УФСБ. З'ясувалося, що сім'ї дипломата також немає в місті, а його мобільний був вимкнений 2 липня на Василівському острові. Першою ж версією стала втеча. До обіду 6 липня правоохоронці підняли записи відеокамер, за якими відстежили "Фольксваген" Кім Чхор Сена практично до аеропорту Пулково. Там з'ясувалося, що сім'я Кіма полетіла до Мінська рейсом авіакомпанії "Бєлавіа". Три авіаквитки було куплено в Пулково за три години до зльоту, а службова іномарка залишилася на стоянці біля аеропорту. Оперативник, який безпосередньо брав участь у пошуку, пояснив: сім'я дипломата з КНДР відбула в Білорусь тільки для того, щоб використовувати Мінськ як трамплін на Захід.

Завідувач кафедри історії країн Далекого Сходу східного факультету СПбГУ Володимир Колотов так прокоментував те, що трапилося: "КНДР відома своїм жорстоким режимом. Що суворіші політики, то завзятіші спроби втекти. Втечі бували і за часів Радянського Союзу, і в XXI столітті. При цьому я не здивований, що дипломати звернулися в правоохоронні органи тільки через п'ять днів. Думаю, весь цей час вони намагалися знайти його самі, сподівалися, що він якось себе проявить, спливе. Адже за подібні речі ні в одній країні по голівці не погладять. Мабуть, коли зовсім пропала надія, вони вирішили вже йти офіційним шляхом. Не здивуюся, якщо через якийсь час утікач з'явиться в Європі або США з викриттями північнокорейського режиму. І буде цим заробляти на життя".

Нагадаємо, наприкінці червня КНДР заявила про успішне випробування ракети, здатної завдати удару по силах США в Тихому океані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram