ГоловнаСвіт

США пообіцяли Грузії допомогу у зміцненні армії

Керрі підкреслив, що російська окупація і мілітаризація частин території Грузії є неприйнятною

США пообіцяли Грузії допомогу у зміцненні армії
Джон Керри
Фото: Скриншот с онлайн-трансляции

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що США допоможуть зміцненню грузинської армії.

З такою обіцянкою він виступив під час візиту у Тбілісі напередодні саміту НАТО, присвяченого відбиттю російської загрози, інформує агентство Рейтер.

"Сполучені Штати твердо дотримуються переконання у суверенітеті Грузії, її незалежності, територіальній цілісності в межах визнаних на міжнародному рівні кордонів", - сказав Керрі журналістам.

Грузія та низка пострадянських країн, таких як Молдова і Україна, відчувають посилення тривоги з приводу Росії, яка анексувала Крим і почала військову кампанію у Сирії.

Грузія, на території якої перетинаються стратегічно важливі нафто- і газопроводи, програла у короткій війні з Росією у 2008 році через бунтівні грузинські Південну Осетію і Абхазію, чию незалежність визнали лише Москва і кілька дрібних латиноамериканських та острівних держав. Росія розмістила в автономіях, що відкололися від Грузії, своїх військових.

"Російська окупація і мілітаризація частин території Грузії є неприйнятною", - підкреслив Керрі.

"Ми продовжимо закликати Росію виконувати свої зобов'язання в рамках досягнутої у 2008 році угоди про припинення вогню, що передбачає відведення її сил на позиції, які вони займали до початку військових дій", - додав він.

У меморандумі про взаєморозуміння, підписаному в середу Керрі і грузинським прем'єр-міністром Георгієм Квірікашвілі, США пообіцяли допомагати зміцнювати обороноздатність Грузії. Це означає посилення співпраці у військовій сфері та сфері безпеки, поліпшення обміну інформацією та допомогу в нарощуванні оборонного потенціалу, зокрема постачання військової техніки, йдеться в документі.

Досі американська підтримка виражалася переважно у підготовці грузинських військових для операцій в Афганістані та Іраку.

Лідери країн НАТО зустрінуться у Варшаві в п'ятницю, щоб затвердити план стримування Росії.

Нагадаємо, що сьогодні, 7 липня, Керрі має прилетіти до Києва. Держсекретар США зустрінеться з Порошенком, Гройсманом та іншими представниками влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram