ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії парламент прийняв один текст закону "Про зброю", а Путін підписав інший, - ЗМІ

З правового погляду це неймовірний випадок.

У Росії парламент прийняв один текст закону "Про зброю", а Путін підписав інший, - ЗМІ
Путин
Фото: EPA/UPG

У Росії парламент прийняв один текст закону "Про зброю", а президент РФ Володимир Путін підписав інший.

Про це повідомляє "Медуза".

Рада Федерації Росії 29 червня схвалила пакет поправок до декількох десятків законів, які необхідно було прийняти в зв'язку зі створенням російської Національної гвардії. Серед іншого парламент уніс суттєві зміни в закон "Про зброю" - термін дії дозволу на зберігання вогнепальної цивільної зброї збільшився з 5 до 10 років. 3 липня Путін підписав закон, і документ опублікували на "Офіційному порталі правової інформації". Виявилося, що опублікований текст відрізняється від того, який схвалив парламент: термін дозволу знову скоротився до п'яти років. З правового погляду це неймовірний випадок.

Законопроект із поправками до Держдуми вніс президент РФ 6 квітня 2016 року. На той момент закон "Про зброю" дозволяв видавати дозвіл на зберігання вогнепальної цивільної зброї (для полювання, спорту або самооборони) на п'ятирічний термін. Ліцензія на придбання газової зброї теж діяла п'ять років. У поданому законопроекті не було мови про зміни цих термінів.

Після першого читання депутати внесли в законопроект кілька десятків поправок. Збільшити термін дозволу з п'яти до десяти років запропонували Ірина Ярова і Ернест Валєєв. Держдума і Рада Федерації розглядали пакет поправок у цілому і схвалили його разом із пропозицією Ярової і Валєєва.

Пізніше в тексті закону в чотирьох місцях просто змінилося одне слово - замість "десять" з'явилося "п'ять". У такому вигляді текст опублікували на Офіційному інтернет-порталі правової інформації (стор. 48 і 51). Такий самий текст розмістили і на сайті президента РФ.

"Медуза" зв'язалася з одним з авторів поправки про терміни дозволу на зберігання зброї - депутатом Держдуми Ернестом Валєєвим. "У пакеті з законом про Нацгвардію було внесено зміни в закон про зброю. Там термін на носіння та придбання встановлено десять років", - повідомив депутат.

У законопроекті з'явилося щонайменше чотири зміни. Можна припустити, що президентові РФ випадково передали стару версію законопроекту, прийняту в першому читанні. Але, як зазначає "Медуза", в першому читанні в документі взагалі не було мови про зміни термінів дозволу на цивільну зброю - отже, ця версія малоймовірна.

Факт публікації на Офіційному правовому порталі має юридичне значення.

Згідно із законом "Про порядок опублікування і набуття чинності федеральних конституційних законів, федеральних законів, актів палат Федеральних Зборів", новий закон починає діяти тільки після публікації на Офіційному інтернет-порталі правової інформації. Тому розбіжність у публікації на порталі і в тексті законопроекту - серйозна проблема.

Довідкові системи "Гарант" і "КонсультантПлюс" теж не помітили підміни, опублікувавши закон у тому вигляді, в якому його схвалювала Рада Федерації - термін дозволу діє не п'ять, а десять років. Автори публікації на "Гарант" у супровідному тексті наголосили на значущості цього послаблення.

У зв'язку з цим "Медуза" висуває три версії того, що сталося:

1. Рада Федерації випадково подала президентові неправильну версію законопроекту. Президент цього не помітив і підписав неправильний документ.

2. Президент вніс правки до законопроекту. Якщо це так, можна говорити про порушення Конституції. Всі правки законопроекту закінчуються, як тільки Дума затверджує документ у третьому читанні. Ні Рада Федерації, ні президент нічого міняти не можуть - тільки схвалити або відхилити.

3. Президент підписав правильний законопроект, а Офіційний правовий портал опублікував якусь іншу версію.

Колишня суддя Конституційного суду Тамара Морщакова сказала "Медузі", що внесені президентом РФ поправки в законопроект можна розглядати як свого роду вето (тобто президент його фактично відхилив). Щоправда, в такому разі не дуже зрозуміло, яким чином і для чого документ опублікували на порталі правової інформації.

Як повідомляли раніше, Кремль має намір до 2018-2020 року відключити російський сегмент інтернету від світового .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram