ГоловнаСвіт

В Абхазії мітингувальники спробували взяти штурмом будівлю МВС

Напередодні референдуму про дострокові президентські вибори опозиція вимагає відставки міністра внутрішніх справ.

В Абхазії мітингувальники спробували взяти штурмом будівлю МВС
Фото: sputnik-abkhazia

Мітинг опозиції, який відбувся у вівторок, 5 червня, в столиці невизнаної республіки Абхазія Сухумі, переріс в акцію протесту біля будівлі міністерства внутрішніх справ Абхазії, повідомляє Sputnik Abkhazia.

Протестуючі вимагали відставки міністра внутрішніх справ Абхазії Леоніда Дзапшба і зробили спробу штурму будівлі МВС.

Після невдалої першої спроби протестувальники зробили ще одну. Очевидці повідомляють, що учасники акції протесту зламали ворота на території відомства, але силовикам поки що вдається не допустити прориву мітингувальників до будівлі МВС - до нього підтягнуто посилений наряд спецназу, який стримує людей на шляху до головного входу в міністерство.

Опозиція вимагає від президента Абхазії Рауля Хаджимба відправити у відставку міністра внутрішніх справ Леоніда Дзапшба за погіршення криміногенної ситуації в країні і перешкоджання вільного волевиявлення співробітників МВС на референдумі.

Як зазначає видання, Рауль Хаджимба з метою недопущення кровопролиття оголосив про відсторонення від займаної посади міністра внутрішніх справ Леоніда Дзапшба на час розслідування генпрокуратурою акцій протесту опозиції.

На 10 липня в Абхазії призначено референдум з питання про дострокові президентські вибори, ініційований противниками чинної влади. При цьому опозиція звинувачує владу у фактичному зриві референдуму і вимагає перенесення голосування на осінь, аргументуючи це необхідністю більшого часу на підготовку. Президент Рауль Хаджимба змінити дату референдуму відмовляється.

Раніше в червні повідомлялося про заяву "прем'єр-міністра" невизнаної республіки Абхазія Артура Міквабія про те, що Сухумі не наслідуватиме приклад Південної Осетії і не буде проводити референдум про приєднання до Росії.

Раніше "голова" Південної Осетії Леонід Тібілов заявляв, що в Південній Осетії в найближчі півроку пройде референдум щодо зміни конституції для подальшого входження до складу Росії. Однак потім "влада" Південної Осетії перенесла референдум на 2017 рік.

Абхазія так само, як і Південна Осетія, проголосила незалежність від Грузії на початку 1990-х років. Опісля стався грузино-абхазький конфлікт, який тривав протягом 1992-1993 років.

Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою після того, як за підсумками війни з Грузією в 2008 році Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії. Крім Росії, незалежність Південної Осетії і Абхазії визнали Венесуела, Нікарагуа і Науру. Євросоюз не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Нагадаємо, в грудні 2015 року повідомлялося, що Росія виділить на розвиток Абхазії в 2016 році близько $110 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram