ГоловнаСвіт

Понад 130 росіян утримують в українських в'язницях у зв'язку з війною на Донбасі, - російські ЗМІ

МЗС Росії просить Київ передати повний список затриманих.

Понад 130 росіян утримують в українських в'язницях у зв'язку з війною на Донбасі, - російські ЗМІ

Російська сторона направила посольству України в Москві ноту із запитом надати дані про росіян, які перебувають в місцях позбавлення волі в Україні, повідомило російське МЗС.

Як повідомляє «Газета.ру», всього, за даними уповноваженого МЗС Росії Костянтина Долгова, в Україні висунуто звинувачення більш ніж 130 росіянам за участь у бойових діях на Донбасі.

«За нашими даними, більш ніж 100 російських громадян зараз перебувають у в'язницях. Понад 130 російським громадянам висунуто звинувачення за політичними статтями у зв'язку зі збройним конфліктом на Донбасі», - сказав Долгов.

У середині червня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що точного списку росіян, затриманих в Україні, немає, але процес узгодження «обміну полоненими» триває в рамках і поза рамками Мінських угод.

Раніше постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич заявляв, що в Україні «зникають безвісти» росіяни, які приїжджають «провідати своїх родичів»

За словами адвоката з України Валентина Рибіна, який разом з батьком і другом в рамках фонду правової допомоги іноземцям в Україні «Одиссей» захищає російських громадян, він вже захищав Ольгу Кулагіну - російську розвідницю, близьку до бойовика Безлера. «На неї і обміняли потім після торгів не 12, а 14 осіб. Її взяли на території України без зброї, інкримінували їй потрапляння на територію України через непідконтрольну територію. Я припускаю, що вона дійсно була цінною для ДНР, і тому за неї віддали стільки людей», - вважає адвокат.

Крім того, в українському СІЗО утримується співробітник ГРУ Роман Банних (його взяли в Донецьку, він приїхав з Росії і брав участь в акціях протесту на Донбасі у березні та квітні 2014 року), Марія Коледа (активістка «Росії молодої», була затримана «Альфою» СБУ за звинуваченням у шпигунстві, розвідувальній і диверсійній діяльності на користь Росії). Усіх їх потім відправили за обміном у місто Донецьк.

Потім у 2015 році під захист адвоката Рибіна потрапили танкіст Руслан Гаджиєв, Олег Хлюпін (у лютому 2015 року Хлюпін в'їхав на територію України, підконтрольну ЛНР, щоб забрати в Росію старого сліпого батька, який проживає в Біловодську, підконтрольному Києву. Його затримали бійці одного з добровольчих батальйонів і звинуватили у співпраці з ГРУ Генштабу Росії, - «Газета.Ru»).

Зараз під захистом перебуває ще один росіянин - Тімаковський Ігор. Він займався постачанням гуманітарної допомоги в Дебальцеве, доставляв будматеріали, медикаменти, продукти. Вискочив у своїй машині на український мобільний блокпост і потрапив у полон.

Крім того, до фонду «Одиссей» з Росії звернулися родичі Андрія Авер'янова і Володимира Хоружого, котрі зникли на території «ДНР» у 2014 році, шукають також Івана Архипова і Юрія Курдачова, котрі зникли безвісти у 2015 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram