ГоловнаСвіт

У ЄС вигадали нову причину "гальмування" безвізового режиму з Україною, - експерт

У ЄС посилаються на досвід західних Балкан

У ЄС вигадали нову причину "гальмування" безвізового режиму з Україною, - експерт
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Негативний досвід зловживання безвізовими режимами громадянами країн регіону Західних Балкан змушує Євросоюз ретельніше ставитися до скасування візових вимог третіх країн.

Про це заявила генеральний секретар Європейської ініціативи стабільності (ESI) Олександра Штігльмаєр на міжнародній конференції на тему міграційної політики України в понеділок у Брюсселі, передає "Укрінформ".

"Сьогодні ситуація для України є складною. Це спричинено чотирма проблемами. По-перше, спочатку успішний досвід візової лібералізації для країн Західних Балкан перетворився на проблему через значне зростання кількості прохачів притулку в ЄС з цих країн. Минулого року таких осіб було 127 тисяч. І, що є знаковим, лише дуже незначну кількість цих прохань було задоволено. Адже на Балканах немає політичних переслідувань і масових порушень прав людини", - розповіла експерт.

Крім проблеми зловживання візовою лібералізацією, що викликає занепокоєння у європейців в частині скасування візових вимог для українських громадян, Штігльмаєр відзначила міграційну кризу, велику кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також війну на Донбасі.

Водночас експерт підкреслила, що Україна обов'язково, рано чи пізно, отримає безвізовий режим з ЄС.

Нагадаємо, у червні канцлер ФРН Ангела Меркель розповіла, коли Україна і Грузія отримають безвізовий режим. За її словами, це станеться після того, як ЄС розробить механізм припинення безвізового режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram