ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський мільярдер Прохоров продає всі свої активи в Росії, - ЗМІ

За непідтвердженими даними, продаж активів може бути наполегливою рекомендацією Кремля

Російський мільярдер Прохоров продає всі свої активи в Росії, - ЗМІ
Михаил Прохоров

Група "Онэксим" російського мільярдера Михайла Прохорова продає всі належні їй активи.

Про це розповіли газеті "Ведомости" два співрозмовники у структурах групи: людина, яка отримувала пропозицію про придбання деяких активів, людина, яка знає про це від співробітників групи, і знайомий Прохорова.

За словами одного зі співрозмовників видання, "Онэксим" шукає покупців сам, без посередників. Представник "Онэксима" від коментарів відмовився.

14 квітня, у день прямої лінії з Володимиром Путіним, ФСБ провела у структурах "Онэксима" обшуки. Центр громадських зв'язків ФСБ назвав їх "оперативними заходами", пов'язаними з розслідуванням кримінальної справи, що стосується банку "Таврійський" (його санує МФК, у Прохорова 47,45% акцій). Але неофіційно федеральні чиновники і люди, знайомі з керівництвом "Онэксима", називали іншу причину - редакційну політику холдингу РБК, який оприлюднив кілька розслідувань про офшорні рахунки людей з оточення Путіна. Менш ніж через місяць після обшуків все редакційне керівництво РБК пішло у відставку.

Чи пов'язано рішення продати активи з обшуками, співрозмовники "Ведомостей" не кажуть. Ходять чутки, що продаж може бути наполегливою рекомендацією Кремля, але підтверджень цього немає, повідомив один з них. "Ні. Це не так. Повна нісенітниця", - заявив на це прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

"Онэксим" у його нинішньому вигляді був створений у 2007 році, коли Прохоров ділив активи з Володимиром Потаніним. Назву для групи він вибрав у пам'ять про банк "Онэксим", з якого він і Потанін у 1990-х рр. починали бізнес.

"Онэксим" володіє активами в гірничо-металургійній галузі (UC Rusal, "Уралкалий"), фінансах (страхова компанія "Согласие", банки "Ренессанс капітал", "Ренессанс кредит", МФК), енергетиці ("Квадра"), нерухомості (ОПИН), медіа (РБК, "Сноб"). Найбільші з них - 20% "Уралкалия" (ціна на Московській біржі минулої п'ятниці - 103,9 мільярда рублів) і 17,02% UC Rusal ($765,9 мільйонів на Гонконгській біржі). Консолідовані фінансові показники група не розкриває.

Деякі активи групи виставлено на продаж давно. Наприклад, вже кілька років "Онэксим" намагається знайти покупця на "Квадру", кілька років шукає покупця на СК "Согласие" і "Ренессанс кредит" (в "Онэксима" всюди по 100%).

Виходити з "Уралкалия" "Онэксим" збирався рік тому. У травні 2016 року стало відомо, що викупити частку групи за ринковою вартістю, тобто приблизно за $1,6 млрд (за курсом на п'ятницю), може сам "Уралкалий". "Онэксиму" 27% компанії могли обійтися у 2013 році у $5,1 млрд.

Нинішня капіталізація UC Rusal об'єктивно відображає ситуацію на ринку алюмінію, тож ця ціна може бути відправною точкою для переговорів, розмір дисконту - це питання переговорів, зазначає аналітик БКС Кирило Чуйко. Знайти покупця можна - в Росії пропонується не так багато активів у гірничо-металургійному секторі, вважає Чуйко.

Керівники великих медіакомпаній розповідали після обшуків, що Прохоров шукає покупця і на РБК (в "Онэксима" 100%): вони трактували цей крок як вимушений, під тиском чиновників, яким не подобається редакційна політика холдингу. Жоден з опитаних "Ведомостями" співробітників медіа або телекомкомпаній не підтверджував, що веде переговори про купівлю РБК, хоча двоє співрозмовників розповіли, що пропозиції від "Онэксим" були. Два джерела, близькі до РБК, вважають, що покупця активу наразі не знайдено.

Два тижні тому з'явилася інформація, що продається "Ренессанс капітал" (в "Онэксима" 100%), говорив один з інвестбанкірів. Велися неофіційні розмови і про продаж пакету в UC Rusal, розповів знайомий її співвласників. За угодою акціонерів UC Rusal "Онэксим" повинен запропонувати пакет партнерам - En+ і Sual Partners. Представник Sual Partners від коментарів відмовився, так само вчинив представник En+.

У п'ятницю з'ясувалося, що представники Прохорова ведуть переговори про продаж власнику Московського кредитного банку (МКБ) Роману Авдєєву девелоперської групи ОПИН (в "Онэксима" 83,8% акцій) - про це розповіли кілька людей, знайомих з ходом переговорів, і московський чиновник. Близька до Авдєєва людина не виключає ймовірності такої угоди. Прес-служба ОПИНу не підтвердила факт переговорів, представник Авдєєва не став це коментувати. Рішення про продаж девелоперського активу Прохоров прийняв після історії з РБК, знає близька до ОПИНу людина.

Вартість девелопера залежить від боргового навантаження і від якості його проектів, констатує партнер "АЗК СтройГрупп" Андрій Закревський. Загальний борг ОПИНу - 28,5 млрд рублів, перед банками - близько 21 млрд рублів. У звітності компанії вказано основного кредитора - це якраз МКБ: йому ОПИН заборгував 13,5 млрд руб. Що стосується проектів, то в ОПИНу хороший портфель у різних сегментах ринку, є куди рости, кажуть Закревський і керуючий партнер Blackwood Марія Котова. Вартість чистих активів сам ОПИН оцінював наприкінці березня 2016 року у 36,8 млрд рублів. В такому разі вартість компанії - близько 8 млрд рублів, вважає керівник департаменту оцінки АКГ "МЭФ-аудит" Дмитро Трофимов, але закредитованность і складнощі у спілкуванні з кредиторами можуть знизити цю оцінку вдвічі.

Бізнес Прохорова виявився під тиском вже після того, як він сходив в політику, вважає політолог Олексій Макаркін. У влади виникла ідея створити праву партію - і з'явився Прохоров із "Правым делом". Потім почалися протести 2011 року, він теж пішов на мітинги, його захопила інерція політичної активності. У 2012 році Путін не заперечував проти висунення Прохорова на виборах президента, але той отримав несподівано високу підтримку (7,98% голосів по Росії і 20,5% у Москві), згадує Макаркін. Не розібравшись, що з цією підтримкою робити, Прохоров відійшов від політики, але РБК, який він придбав, почав працювати з ліберальною аудиторією, а держава вже взяла курс на консерватизм.

Статок

Прохорова Forbes оцінив цього року у $ 7,6 млрд. Крім групи "Онэксим" бізнесмен володіє 100% баскетбольного клубу Brooklyn Nets. У січні 2015 року повідомлялося, що Прохоров може продати "Бруклін" за $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram